Piața imobiliară din Cluj, resetată de pandemie

Trimite și altora

Piața imobiliară din Cluj s-a schimbat în urma pandemiei. Au scăzut prețul mediu al chiriilor, inclusiv pentru spațiile de birouri, dar a crescut volumul de cumpărări. De asemenea, a crescut interesul pentru cartierele situate în apropierea spațiilor verzi.

Pandemia de coronavirus a schimbat piața imobiliară din Cluj. Aceasta rămâne cea mai scumpă piață imobiliară din România, în condițiile în care prețul mediu pentru un metru pătrat într-un apartament rămâne mai mare de 1.600 de euro. În ultimul an, a crescut numărul de tranzacții.

Specialiștii în piața imobiliară spun că acesta este unul dintre efectele pandemiei. Astfel, persoanele care lucrează de acasă vor o cameră în plus tocmai pentru a avea un spațiu de lucru, iar cei care au posibilitatea preferă să se mute de la bloc la casă, chiar dacă acest lucru înseamnă mutarea în afara orașului, într-una dintre comunele din jur. Tot din cauza pandemiei, zeci de mii de studenți au rămas acasă și participă la cursurile on-line. Acest lucru a dus la scăderea accentuată a prețului chiriilor.

În ultimul an, valoarea medie a chiriilor a scăzut cu aproximativ 20 la sută. În centrul Clujului, un apartament cu două camere costă peste 400 de euro pe lună, în timp ce în comuna Florești, situată chiar lângă Cluj-Napoca, prețul chiriei pentru un apartament de două camere este de 200 – 220 de euro pe lună. Au scăzut și prețurile pentru închirierea spațiilor din clădirile de birouri, pentru că multe companii prognozează că mulți dintre angajații lor vor lucra în sistem hibrid, astfel că au renegociat contractele încheiate cu proprietarii clădirilor de birouri. Pe termen mediu, prețurile vor reveni la normal. Cel mai probabil, la sfârșitul anului 2022, nivelul chiriilor va reveni la cel din anul 2019.

Comments

comments

SHARE
Previous articleRata incidenței COVID-19, pe țară, se menține peste 3
Next articleAutoritățile sprijină relansarea sectorului HoReCa din Cluj
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

5 + 17 =