Relațiile economice dintre România și Kazahstan au un mare potențial de creștere

Trimite și altora
SONY DSC

Relațiile dintre România și Kazahstan au un potențial foarte mare de creștere. Kazahstanul este una dintre cele mai pro-americane și mai pro-europene țări din fosta Uniune Sovietică, fără să își renege moștenirea culturală de sorginte rusească. Companiile din Kazahstan sunt active în domeniul energiei și sunt interesate să dezvolte relații de colaborare cu companiile de IT din Cluj.

Kazahstanul a devenit o economie modernă și care crește rapid. România are o imagine bună în această țară, iar companiile din Kazahstan sunt interesate să dezvolte parteneriate cu companiile românești. Există mai multe domenii de interes comun: energia, transporturile, IT-ul, dar și transferul tehnologic sau exploatarea resurselor naturale, spune consulul onorific al Kazahstanului în Transilvania, Ștefan Gadola.

Un alt domeniu de interes pentru Kazahstan este cooperarea în domeniul educației. Există zeci de studenți din această țară care învață în universitățile clujene. De asemenea, există personalități precum profesorul clujean Șerban Agachi, fost președinte al Universității Babeș-Bolyai, care au contribuit la dezvoltarea învățământului superior în Kazahstan, mai spune consulul onorific Ștefan Gadola.

Kazahstanul dorește să susțină și dezvoltarea relațiilor culturale cu România. În fiecare vară, la Cluj, este organizat un festival al filmului din Kazahstan, precum și expoziții de artă plastică. De asemenea, autoritățile din Kazahstan consideră că numeroșii români basarabeni deportați în această țară în timpul Uniunii Sovietice și care au rămas acolo reprezintă o punte care poate contribui la dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări.

Comments

comments

SHARE
Previous articlePrimăria Chinteni vrea microbuze electrice
Next articleCSR: Klarwin a donat 4 tone de alimente de bază pentru comunitățile de la Pata-Rât
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

18 − 9 =