Au început lucrările de reabilitare la castelul Banffy din Răscruci

Trimite și altora

Lucrările de reabilitare a castelului Bánffy și a parcului-monument din localitatea Răscruci derulate de Consiliul Județean Cluj cu ajutorul fondurilor europene, au început.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, menirea castelului va fi un culturală. Istvan Vakar a afirmat că acest castel a fost salvat și datorită oamenilor de bună-credință care au avut grijă de edificiu, în perioada în care acesta a adăpostit o unitate educațională.

Cu o valoare de 27.670.836 lei fără TVA și un termen de execuție de maxim 24 de luni, lucrările de restaurare și conservare a ansamblului monument istoric vizează atât zidurile interioare și exterioare, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități cât și componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile etc.

În final, proiectul prevede transformarea castelului într-un Centru Cultural reprezentativ pentru județul Cluj, astfel că, la etajul imobilului va fi amenajată o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. Totodată, la subsol va fi organizat un spațiu expozițional.

În ceea ce privește restaurarea parcului castelului, o componentă importantă o va reprezenta amenajarea lacului din incintă. În acest sens, va fi construit un ponton din lemn, va fi refăcut porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, va fi edificat un pod peste canal, respectiv alte două poduri pentru șanțul de evacuare a apei lacului, vor fi amenajate accesele auto și pietonale etc. De altfel, vor fi consolidate alte trei imobile ce vor avea destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

Consiliul Județean Cluj își propune prin intermediul acestei investiții realizarea unui Centru Cultural cu standarde ridicate de finisare și dotare și cu funcțiuni care să permită organizarea de evenimente culturale precum și vizitarea de către publicul larg.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY