(A): Escrocherie în lumea francizei – Cazul RomBeer

Trimite și altora

Una dintre cele mai dinamice și inovative francize din România este ținta unei escrocherii cu consecințe negative asupra prestigiului și a desfășurării normale a activității acesteia. Retailerul de bere artizanală românească, Stația RomBeer, al cărei fondator este Igor Leșan, se confruntă cu o folosire frauduloasă a mărcii, în ciuda unei decizii definitive a instanței, care a stabilit că o astfel de acțiune este ilegală și trebuie să înceteze. Mai mult, prin metode incalificabile într-un mediu de afaceri onest, Casa Berarilor Artizani a dus în eroare oameni de afaceri și a determinat falimentul acestora, fapt ce i-a făcut pe păgubiți să se adreseze instanțelor de judecată, afirmă reprezentanții RomBeer, prin intermediul unui comunicat de presă.

În vara anului 2019, Igor Leșan l-a cunoscut pe Florin Mândru prin intermediul unei platforme virtuale unde deținea o pagină destinată scalării afacerilor. S-a dovedit că https://euroimm.eu/ prezenta înșelător o echipă de oameni de afaceri celebri, trainer și specialiști în diferite domenii, dar care nu știau că sunt folosiți ca argument pentru a crea autoritate platformei. În acest mod, atrăgeau antreprenori cu potențial care căutau metode și cunoștințe de scalare a afacerii lor. Dacă  aceasta era interesantă, Florin Mândru îi aborda și, prin diverse mijloace, preluau conceptele pentru care inițiatorii lor au muncit ani de zile. Ca urmare a publicității mincinoase, Stația RomBeer a încheiat, la rândul ei, un contract de licență de marcă, prin care acorda noului partener dreptul să folosească marca în schimbul unui procent de 3,5%.

Franciza Casa Berarilor Artizani prezenta cifre de investiție nerealiste, diminuate. Ulterior, cei înșelați au fost nevoiți să se împrumute pentru a termina investiția și apoi pentru ca să o întrețină. Primii doi investitori au dat faliment după primele trei luni. Printre altele, ei nu au primit manualele francizei, personalul nu a fost pregătit și nu au primit lista furnizorilor. Descoperind că au fost înșelați, investitorii au reziliat contractele și au apelat la instanțele de judecată, obținând despăgubiri, dar Florin Mândru și-a continuat impasibil activitatea. Avertizat că încalcă toate normele în vigoare, că este pasibil de contrafacerea mărcii Stația RomBeer, că nu are nu deține know-how-ul necesar derulării afacerii, că nu a avut cel puțin o unitate-pilot (obligatorie conform Legii francizei nr. 179/2019), acesta a devenit agresiv și a încercat să folosească justiția pentru a obține controlul asupra denumirii. Unitatea-pilot este, potrivit Legii, echivalentul unui prototip, având scopul de a asigura cea mai facilă cale de aplicare în practică a rețetei de success a francizorului, de a testa sistemul de franciză și infrastructura acestuia, servind proiectării programului de franciză și elaborării manualelor de instruire și a operațiunilor zilnice. Ori, Florin Mândru nu a deținut acest produs până la momentul asocierii cu Igor Leșan.

În ciuda unei hotărâri a Tribunalului București care i-a suspendat dreptul de a folosi denumirea Stația Rombeer fă-ți plinul (înregistrată la OSIM), dar și site-ul www.statiarombeer.ro, precum și orice alte web-site-uri care include această denumire, Florin Mândru închieie contracte de franciză folosindu-se de renumele Mărcii, direcționându-i pe cei interesați către el.

Mai mult decât atât, a convins mai multe platforme specializate în franciză să îl promoveze. Din păcate, după ce Igor Leșan le-a semnalat iregularitățile grave în activitatea Casei Berarilor Artizani, deținătorii uneia dintre platforme au ignorat avertismentele privind încălcarea Legii francizei și că, din toate condițiile obligatorii, îndeplinește unul singur și acela tardive (marca înregistrată în octombrie 2020).

Stația RomBeer va continua să abordeze toate mijloacele legale pentru a stopa prejudiciului de imagine adus mărcii și sistemului de franciză, în geneal, pentru a-i sprijini pe investitorii care au fost păgubiți ca urmare a acțiunii înșelătoare a Casei Berarilor Artizani și pentru a împiedica apariția unor noi victime. În acest sens, pune la dispoziția mass-media toate probele și documentele necesare.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

six + ten =