Idei de vacanță: Mărișelul, locul pentru relaxare în inima Munților Apuseni

Trimite și altora

Una dintre cele mai frumoase destinații turistice din Munții Apuseni este Mărișelul. Este vorba de una dintre cele mai întinse comune din România, aflată în inima Carpaților Occidentali. În Mărișel, turiștii pot să facă escaladă în defileul Răcătăului, pot să facă drumeții prin pădurile alpine, pot să viziteze observatorul astronomic situat la cea mai mare altitudine din România sau pot vizita muzeul satului, amenajat în apropierea vechii biserici.

Mărișelul a devenit, în ultimii ani, o destinație turistică ce atrage tot mai mulți oaspeți. Chiar dacă, de la declanșarea pandemiei, numărul turiștilor străini a scăzut, comuna a continuat să atragă turiști români, spune președintele Asociației Pelaghia din Mărișel, Viorel Pleșa, cel care a fondat și prima pensiune din sat.

Turiștii se pot bucura la Mărișel de atracții mai puțin obișnuite în alte părți. Așa ar fi un observator astronomic cu ajutorul căruia pot descoperi frumusețea spațiului cosmic, spune cercetătorul științific Paul Dolea.

Oaspeții pasionați de tradiții și de istorie pot vizita muzeul satului, unde sunt expuse numeroase artefacte care ilustrează viața moților de odinioară, spune preotul ortodox Ioan Moceanu.

În ultimul deceniu, au apărut în Mărișel și numeroase pensiuni care oferă turiștilor o experiență gastronomică deosebită. Vizitatorii pot degusta plăcinte moțești cu brânză frământată cu leuștean, gulaș cu carne de vânat, balmoș cu ciuperci de pădure sau prăjituri de casă, udate cu sucuri din fructe de pădure sau chiar cu un păhărel de secărică, o băutură preparată de moți după o rețetă asemănătoare cu cea a whiskey-ului.

Foto: Mircea Țetcu

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY