Mobilierul românesc recucerește fostul spațiu sovietic

Trimite și altora

50.000 de euro pentru o sufragerie – atât au plătit niște oameni de afaceri din orașul rusesc Sankt Petersburg unei firme din Transilvania. Nu este vorba de mobilier obișnuit, ci de mobilier din lemn masiv, sculptat, iar unele ornamente sunt acoperite cu foiță de aur. Părțile moi sunt realizate din mătase, iar acestea sunt decorate cu cristale Swarowski. Însă, dincolo de această tranzacție mai puțin obișnuită, este cert faptul că firmele românești încep să recâștige piața din fostele republici sovietice.

Producătorii români de mobilă încep să recâștige piețele pe care le-au pierdut după căderea comunismului. În contextul pandemiei de coronavirus, care a îngreunat transporturile de mobilă dinspre America de Sud spre Europa și Asia, ei au început să vândă din nou pe piețe precum cea rusească, cea din Azerbaidjan sau cea din Turkmenistan. Este vorba de mobilier valoros, uneori realizat din lemn scump, sculptat și, în funcție de gusturile clienților, decorat inclusiv cu foiță de aur. Acest tip de mobilier este realizat la comandă, spune omul de afaceri Gabriel Lavricic. Printre clienții companiei pe care o conduce s-a numărat inclusiv președintele Turkmenistanului.

Au fost situații în care oamenii de afaceri din spațiul ex-sovietic au fost atât de încântați de calitatea mobilierului produs în Transilvania, încât au cumpărat pe loc piesele care fuseseră duse în Tadjikistan ori în Kazahstan, pentru a fi prezentate în cadrul unor târguri internaționale. Însă producătorii români de mobilă nu vând doar pe piețele estice, ci și în Europa Centrală și de Vest. În interiorul Uniunii Europene, Germania este principala piață pentru mobilierul românesc. Cumpărătorii occidentali preferă mobilierul care înglobează inovații tehnologice. De un mare succes se bucură piesele fabricate dintr-un material compozit brevetat de o firmă din Târgu-Lăpuș, spune reprezentantul clusterului Mobilier Transilvan, Ciprian Morcan.

În domeniul mobilierului, valoarea exporturilor o depășește net pe cea a importurilor. Românii exportă mobilier scump și importă mobilier ieftin și simplu, cu precădere cel conceput de designeri care lucrează pentru câteva mari companii scandinave și germane.

Comments

comments

SHARE
Previous article355 de milioane de euro pentru infrastructura de apă și canalizare din Cluj și Sălaj
Next articleUn important drum turistic județean, modernizat pe fonduri europene
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

13 − one =