Decembrie: Clujenii, tot mai interesați de alimentele tradiționale

Trimite și altora

În această perioadă a anului, clujenii cumpără tot mai multe alimente tradiționale. Ei doresc să redescopere gusturile copilăriei și să se bucure din plin de această perioadă de pregătire pentru Nașterea Domnului. Alimentele tradiționale sunt cumpărate deopotrivă de la târgurile specializate, de la evenimente precum Târgul de Crăciun sau de pe platformele on-line deschise de producătorii individuali ori asociați în organizații precum Asociația Produs de Cluj.

Luna decembrie aduce o creștere a vânzărilor de alimente tradiționale. În această perioadă, oamenii încearcă să redescopere gusturile mâncărurilor din copilărie, iar gastronomia locală îi ajută să facă acest lucru. Producătorii de alimente, cum ar fi familia Mureșan din Turda, spun că folosesc rețete de pe vremea străbunicilor: slănină afumată, jumări, brânză cu chimen sau cârnăciori cu carne de mangaliță. Familia Cirebea din zona Băișoara aduce gemuri și sucuri preparate din fructe de pădure, culese din Munții Apuseni.

La târgurile din Cluj vin producători de alimente și din alte zone ale țării. Așa ar fi producători din Dobrogea, care au adus preparate din pește afumat, apreciate de cei care țin postul Crăciunului.

Produsele tradiționale pot fi găsite la târgurile organizate în centrul orașului, inclusiv la Târgul de Crăciun, în magazinele Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, dar și pe Internet. Unii dintre producători s-au asociat și au decis să își vândă împreună alimentele, fie prin intermediul unor magazine on-line, fie prin grupuri formate pe social media, care reunesc vânzători și cumpărători din aceleași comunități greografice locale.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

thirteen + one =