Piața artei din Cluj a crescut semnificativ, pentru că, în vremuri nesigure, mulți dintre oamenii cu posibilități financiare preferă să își diversifice plasamentele. Ultima perioadă a adus și schimbări ale profilului cumpărătorilor, plata cu criptomonede sau vânzări de artă digitală.
Plasamentele financiare în artă au devenit ceva tot mai obișnuit la Cluj, pentru că piața artei a fost mai stabilă decât investițiile în alte domenii. Potrivit unei statistici realizate de mai multe galerii de artă, în 2021, valoarea medie a unei tranzacții realizate în Cluj-Napoca a crescut cu 6 la sută față de 2020. A crescut, de asemenea, și numărul de tranzacții, astfel că, în total, piața artei din Cluj a crescut cu mai mult de 10 la sută. Interesul cumpărătorilor s-a accentuat după izbucnirea războiului din Ucraina. Aceste fenomene sunt normale, spun experții în artă.
De asemenea, a crescut și numărul operelor de artă vândute de artiști clujeni în străinătate, prin intermediul licitațiilor digitale. Există un interes mare al americanilor pentru arta bizantină.
O altă tendință este digitalizarea tot mai accentuată a acestei piețe. Licitațiile on-line au devenit tot mai frecvente, la fel ca și plata operelor de artă cu criptomonede. Astfel, a crescut și numărul de opere vândute cu mai mult de 100.000 de euro, precum și al celor ale căror prețuri sunt situate în intervalul 10.000 – 99.000 de euro. Au fost vândute și primele colecții de artă digitală, protejate prin NFT-uri.