Cât de dependentă este România de gazele rusești?

Trimite și altora

Cercetătorii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai au realizat un studiu referitor la gradul de dependență față de gazul rusesc, pentru fiecare stat european în parte. Gradul de dependență explică și unele decizii geopolitice. Există state complet dependente de gazul rusesc, cum ar fi Finlanda sau Macedonia, în timp de Marea Britanie, Irlanda, Spania, Portugalia, Belgia sau Luxemburg nu depind deloc de gazul rusesc. România depinde în proporție de 8 la sută, Cehia în proporție de 71 la sută, Ungaria în proporție de 61 la sută, iar Polonia în proporție de 44 la sută. Germania depinde în proporție de 49 la sută de gazul rusesc.

Dependența de gazul rusesc a influențat, de-a lungul ultimilor ani, politica externă a mai multor state europene. În general, cu cât erau mai dependente de gazul rusesc statele europene, cu atât erau mai predispuse spre concesii politice. Declanșarea invaziei rusești în Ucraina a dus la aplicarea de sancțiuni economice fără precedent împotriva Rusiei, însă statele europene nu și-au permis să renunța la importul de hidrocarburi rusești, spre deosebire de Statele Unite ale Americii. Pozițiile nuanțate ale statelor europene pot fi explicate prin dependența de gazul rusesc, spune decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj, Răzvan Mustață, potrivit Via Cluj TV.

Studiul realizat de cercetătorii clujeni este bazat pe date oficiale, spune prodecanul Levente Szasz.

Studiul realizat de cercetătorii clujeni poate fi consultat gratuit la adresa econ.ubbcluj.ro/coronavirus.

Comments

comments

SHARE
Previous articleBogdan Trif, clujeanul care reinventează meseria de lăptar
Next articleS-au deschis ofertele pentru SF-ul pasajului de la Tetarom III
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

12 + nineteen =