Castelul Banffy, reabilitat în proporție de 40%

Trimite și altora

Stadiul procesului de reabilitare a ansamblului-monument clădire Castel Bánffy și parc din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, a fost analizat de către Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj împreună cu responsabilii de proiect din cadrul instituției.

Astfel, conform datelor transmise de antreprenorul lucrărilor, în ceea ce privește clădirea castelului, cele mai avansate lucrări executate până în acest moment sunt cele de:

  • refacere a zidăriei și a instalației electrice a subsolului: 91%;
  • montare a instalațiilor sanitare (exterior): 90%;
  • restaurare a elementelor din lemn: 70%;
  • înlocuire a bârnelor de lemn la pod: 65%.

În paralel, constructorul lucrează în ritm intens la refacerea picturii, a balustradei casei scării, a tencuielii exterioare, respectiv a celorlalte finisaje și reabilitări ale componentelor artistice principale: ornamentica, lemnul pictat, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, etc.

În ceea ce privește corpul de clădire conex situat în fața castelului, cu acces din DN 1C, acesta este finalizat în proporție de 70%. Referitor la corpul de clădire care deservește castelul și care este situat în partea dreaptă a parcului, lucrările de termoizolare înregistrează un progres de peste 60%.

Până la completa finalizare a proiectului, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent. Acesta cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală, etc.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY