Demarează licitația de construire a Centrului Integrat de Transplant de la Cluj

Trimite și altora

Forul administrativ clujean va demara în cursul acestei luni licitația ce vizează construirea viitorului Centru Integrat de Transplant de la Cluj.

Acest pas survine finalizării demersurilor preliminare și obținerii documentațiilor aferente.

„𝘈𝘮 𝘢𝘫𝘶𝘯𝘴 𝘪𝘯𝘵𝘳-𝘰 𝘦𝘵𝘢𝘱𝘢 𝘦𝘹𝘵𝘳𝘦𝘮 𝘥𝘦 𝘪𝘮𝘱𝘰𝘳𝘵𝘢𝘯𝘵𝘢 𝘪𝘯 𝘤𝘢𝘥𝘳𝘶𝘭 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵𝘦𝘪 𝘪𝘯𝘷𝘦𝘴𝘵𝘪𝘵𝘪𝘪 𝘱𝘳𝘪𝘯 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘷𝘰𝘮 𝘱𝘰𝘻𝘪𝘵𝘪𝘰𝘯𝘢 𝘊𝘭𝘶𝘫𝘶𝘭 𝘱𝘦 𝘩𝘢𝘳𝘵𝘢 𝘦𝘹𝘵𝘳𝘦𝘮 𝘥𝘦 𝘱𝘶𝘵𝘪𝘯𝘦𝘭𝘰𝘳 𝘤𝘦𝘯𝘵𝘳𝘦 𝘥𝘦 𝘵𝘳𝘢𝘯𝘴𝘱𝘭𝘢𝘯𝘵 𝘮𝘶𝘭𝘵𝘪𝘰𝘳𝘨𝘢𝘯 𝘥𝘪𝘯 𝘌𝘶𝘳𝘰𝘱𝘢. 𝘚𝘶𝘯𝘵𝘦𝘮 𝘱𝘦 𝘱𝘶𝘯𝘤𝘵𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘢 𝘭𝘢𝘯𝘴𝘢 𝘭𝘪𝘤𝘪𝘵𝘢𝘵𝘪𝘢 𝘥𝘦 𝘦𝘹𝘦𝘤𝘶𝘵𝘪𝘦 𝘢 𝘭𝘶𝘤𝘳𝘢𝘳𝘪𝘭𝘰𝘳, 𝘰𝘣𝘪𝘦𝘤𝘵𝘪𝘷𝘶𝘭 𝘯𝘰𝘴𝘵𝘳𝘶 𝘧𝘪𝘪𝘯𝘥 𝘢𝘤𝘦𝘭𝘢 𝘥𝘦 𝘢 𝘪𝘯𝘤𝘦𝘱𝘦 𝘰𝘱𝘦𝘳𝘢𝘵𝘪𝘶𝘯𝘪𝘭𝘦 𝘥𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘴𝘵𝘳𝘶𝘪𝘳𝘦 𝘤𝘩𝘪𝘢𝘳 𝘥𝘪𝘯 𝘤𝘶𝘳𝘴𝘶𝘭 𝘢𝘤𝘦𝘴𝘵𝘶𝘪 𝘢𝘯, 𝘢𝘴𝘵𝘧𝘦𝘭 𝘪𝘯𝘤𝘢𝘵 𝘊𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶𝘭 𝘐𝘯𝘵𝘦𝘨𝘳𝘢𝘵 𝘥𝘦 𝘛𝘳𝘢𝘯𝘴𝘱𝘭𝘢𝘯𝘵 𝘴𝘢 𝘥𝘦𝘷𝘪𝘯𝘢 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦 𝘤𝘢𝘵 𝘮𝘢𝘪 𝘤𝘶𝘳𝘢𝘯𝘥” a precizat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Pentru început, costurile construcției propriu-zise a singurului Centru Integrat de Transplant din țară și din Europa de sud-est vor fi suportate din bugetul propriu al Consiliului Județean, urmând ca acesta să solicite ulterior decontarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a cheltuielilor realizate.

Cu o valoare estimată la 200 de milioane de euro, Centrul Integrat de Transplant de la Cluj este inclus la finanțare pe fonduri europene prin intermediul PNRR.

Edificiul medical de importanță deosebită pentru județul Cluj și pentru întreaga țară va fi unul ultramodern și eficient, care va respecta standardele NZEB Near Zero Energy Building – o clădire cu performanță energetică foarte ridicată, al cărei consum de energie va fi aproape egal cu zero. În cadrul acestuia vor fi efectuate patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal, acesta urmând a fi un Centru al excelenței atât în ceea ce privește chirurgia și transplantul de organe cât și în ceea ce privește cercetarea avansată în domeniu.

Centrul Integrat de Transplant va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și UPU, laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport, etc. De asemenea, va avea 280 de paturi pentru pacienți și 176 de locuri de parcare.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

five + fifteen =