Universitățile clujene încearcă să își adapteze oferta educațională la cerințele pieței muncii. De aceea, ele lansează noi specializări la nivel de licență și de masterat, unele dezvoltate în parteneriat cu mediul antreprenorial. De asemenea, programele de studii sunt adaptate la evoluțiile internaționale foarte rapide în domenii precum cel al Inteligenței Artificiale.
Economia clujeană se confruntă cu o criză a forței de muncă. Firmele clujene încearcă să îi angajeze pe tineri încă de pe băncile facultăților. Unii dintre acești tineri primesc burse de studiu sau contracte de muncă cu jumătate de normă și încep să colaboreze cu antreprenorii locali. Însă și universitățile clujene își adaptează programele de studii la cerințele pieței muncii. Așa ar fi cazul Universității Babeș-Bolyai, care a lansat noi specializări, precum un masterat în domeniul Business Analytics, dezvoltat în parteneriat cu mai multe companii, în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, spune prorectorul universității clujene, Anna Soos.
Universitatea Babeș-Bolyai se află în elita mondială în mai multe domenii de studiu și de cercetare științifică, precum psihologia ori științele cognitive, afirmă rectorul ei, Daniel David.
Aceleași tendințe se regăsesc și în celelalte universități clujene. Unele dintre ele au ajuns să își dezvolte linii internaționale de studiu. Universitatea Babeș-Bolyai oferă studii în limbile română, maghiară, germană, engleză și franceză. Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară au linii de studiu în limbile română, engleză și franceză, iar Universitatea Tehnică are linii de studiu în română, engleză și germană.