Primăria Clujului, condamnată să plătească despăgubiri de 8 milioane de euro pentru Cartierul Dealul Lombului

Trimite și altora

Consiliul Local Cluj-Napoca și Primăria Cluj-Napoca au fost condamnate să plătească despăgubiri de aproximativ opt milioane de euro în litigiul legat de ceea ce ar fi trebuit să devină Cartierul Dealul Lombului. Sentința a fost pronunțată de judecătorii de la Tribunalul Comercial Argeș, locul unde a fost strămutat procesul.

Acțiunea în instanță a fost inițiată de compania Clearline Development and Management SRL, fosta companie Lombului, care ar fi urmat să dezvolte Cartierul Dealul Lombului. Compania a solicitat despăgubiri în valoare de 24.532.741,65 lei drept prejudiciu cauzat de decizia Primăriei Clujului de a renunța la proiectul Cartierului Dealul Lombului, precum și suma de 13.862.967,12 drept penalități calculate până la data de 01.04.2021. 

Judecătorii de la Tribunalul Comercial Argeș a admis în întregime aceste cereri, prin sentința pronunțată în dosarul 1032/1259/2012. Primăria Cluj-Napoca a atacat această sentință.

Cartierul Dealul Lombului ar fi urmat să fie construit de o asociere formată de compania Impact SA și Primăria Cluj-Napoca. Autoritățile locale ar fi urmat să pună la dispoziție terenul, iar compania privată, condusă de controversatul om de afaceri Dan Ioan Popp, ar fi urmat să pună la dispoziție capitalul necesar construirii cartierului.

Nerealizarea Cartierului Dealul Lombului și a Cartierului Tineretului, care ar fi urmat să fie construit de o companie reprezentată de fostul patron al CFR Cluj, Arpad Paszkany, reprezintă două dintre cele mai serioase eșecuri ale administrației Emil Boc. În anul 2006, primarul Emil Boc anunța construirea celor două cartiere, prin intermediul unor parteneriate public-private. Însă, în contextul crizei economice izbucnite în anul 2008, Primăria Cluj-Napoca a renunțat la realizarea celor două proiecte.

În prezent, piața imobiliară din Cluj-Napoca este cea mai scumpă din România, iar analiștii economici afirmă că, dacă cele două proiecte ar fi fost realizate, prin jocul cererii și al ofertei, creșterea prețurilor la proprietățile imobiliare ar fi fost mult mai lină. 

Dan Ioan Popp, patronul Impact SA, este implicat în proiectul ilegal Cathedral Plaza din București. Este vorba de un imobil de mari dimensiuni, construit chiar lângă catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din București. Deși instanța a dispus în 2011 demolarea imobilului înalt de 19 etaje, acest lucru încă nu s-a întâmplat, fără nici un fel de justificare legală. 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY