ClujToday: Tendință ascendentă a schimburilor comerciale româno-germane

Trimite și altora

Volumul schimburilor comerciale dintre Germania și România în primele nouă luni ale lui 2022 îl depășește pe cel aferent aceleiași perioade a anului precedent și a ajuns la 28,8 mld. EUR. Comerțul este bine echilibrat: valoarea exporturilor germane în România este cu puțin mai mare decât valoarea importurilor, însă creșterea valorii importurilor românești în Germania crește rapid. Creșterea este de 17,7% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut (primele 9 luni 2021: 24,5 mld. EUR) , potrivit celor mai recente cifre ale Biroului Federal de Statistică din Germania, potrivit ClujToday.ro.

Astfel, exporturile către România s-au ridicat la 14,8 mld. EUR, ceea ce înseamnă o creștere de 8,8% față de aceeași perioadă din 2021, în vreme ce importurile Germaniei din România se apropie de 13,1 mld. EUR, în creștere cu 20,6% față de situația înregistrată în primele nouă luni ale anului trecut. Aceste rezultate plasează România pe locul 19 în topul partenerilor comerciali ai Germaniei privind exporturile și pe locul 21 privind importurile.

„Datele prezentate arată o dinamică susținută a relațiilor economice bilaterale și reprezintă un indicator că firmele germane vor să investească în continuare în România. Apropierea de Europa de Vest, în special în contextul reorientării lanțurilor de aprovizionare, și apartenența la UE și NATO sunt atuuri importante ale României. Sperăm că România va reuși să-și materializeze atuurile privind securitatea energetică și aprovizionarea cu energie, respectiv să atragă investiții suplimentare în acest domeniu. Mai mult decât atât, am dori ca aderarea la spațiul Schengen să se definitiveze cât mai curând, pentru că, pe lângă numeroasele beneficii economice concrete, de care mediul de afaceri are nevoie urgentă într-un context macroeconomic dificil, acest lucru reprezintă și un semnal politic puternic al faptului că România este membru cu drepturi depline al UE și că evoluțiile sale pozitive în ce privește integrarea în familia europeană sunt recunoscute în consecință. Comerțul bilateral are un real potențial ca până la finele lui 2022 să atingă un volum al schimburilor de 40 mld. EUR și astfel maxime istorice în relațiile bilaterale comerciale în anul în care AHK România aniversează 20 de ani de la înființare”, declară Sebastian Metz, director general AHK România. 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY