Deficitul bugetar a crescut la 8 la sută din PIB

Trimite și altora

Deficitul bugetar al României a crescut la 8 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) în primele 11 luni ale anului, potrivit statisticilor oficiale. Deficitul oficial este mai mic decât cel prognozat după declanșarea pandemiei de coronavirus, când Guvernul a anunțat că estimează un deficit de 9,1 la sută din PIB, pentru întreg anul 2020.

În cifre absolute, deficitul bugetar a urcat la 17,3 miliarde de euro. Practic, din deficitul de 8 la sută, aproximativ 4,2 la sută este reprezentat de impactul măsurilor guvernamentale menite să salveze economia de consecințele pandemiei. Iar din această sumă de 4,2 la sută din PIB, jumătate reprezintă subvențiile guvernamentale și schemele de ajutor de stat pentru companii. În privința persoanelor fizice care și-au achitat taxele la timp, acestea au primit bonusuri fiscale care echivalează cu 0,8 miliarde de lei.

În primele 11 luni ale lui 2020, valoarea investițiilor guvernamentale a crescut cu 8 miliarde de lei, comparativ cu perioada similară a lui 2019. De asemenea, a crescut de peste trei ori comparativ cu primele 11 luni ale lui 2019 valoarea fondurilor europene atrase de România. Dacă în perioada ianuarie – noiembrie 2019, valoarea fondurilor europene atrase de România a fost de 1,4 miliarde de euro, în perioada ianuarie – noiembrie 2020, valoarea fondurilor europene atrase de România a fost de 5,5 miliarde de euro. În primele 11 luni din 2019, România a fost condusă de un Guvern PSD, iar în primele 11 luni din 2020, România a fost condusă de un Guvern PNL.

Comments

comments

SHARE
Previous articleTot mai mulți clujeni investesc în sere și solarii
Next articleCâte centre de vaccinare vor fi funcționale în județul Cluj din 4 ianuarie
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

3 + six =