Daniel Morar, fost judecător la Curtea Constituțională a României, fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție și unul dintre cei mai cunoscuți practicieni ai dreptului din România, se lansează în avocatură în parteneriat cu Gabriel Albu, avocat specializat în Dreptul penal al afacerilor.
Ca formulă juridică de funcționare, Daniel Morar și Gabriel Albu vor colabora sub forma unei convenții de conlucrare profesională.
„Oferta de parteneriat a venit din partea casei de avocatură Albu Legal”, spune Daniel Morar. „Intenția mea de a practica avocatura după încheierea mandatului a fost exprimată și public – am afirmat anterior că, odată ce îmi voi fi încheiat mandatul la Curtea Constituțională, cariera mea publică va lua sfârșit și voi activa în mediul privat. Am ales astfel avocatura, o premieră pentru mine din mai multe puncte de vedere”, a adăugat fostul magistrat.
„Era evident, încă înainte ca Daniel Morar să își termine mandatul, că este cel mai cunoscut și credibil personaj din domeniul public dispus și capabil să facă o tranziție rapidă către o carieră de succes în mediul privat. El va aduce un know-how de cel mai înalt nivel în Dreptul penal al afacerilor, dar și în domenii precum practica de Drept constituțional și protecția drepturilor omului, și se va implica la nivel general în activitatea comună. Având în vedere experiența sa, suntem convinși că va avea un rol important în coordonarea cazurilor ce țin de Dreptul penal al afacerilor. Separat, și ca domeniu preponderent nou de activitate a asocierii în această nouă formulă, avem în vedere o practică de formulare a unor puncte de vedere sau opinii legale în domenii de specializare precum Drept constituțional, protecția drepturilor omului, Drept penal și procesual penal”, afirmă Gabriel Albu.
Biroul de avocatură Albu Legal a fost înființat în 2020 de către Gabriel Albu. Echipa rezultată în urma parteneriatului va fi formată din opt avocați (cei doi titulari de cabinet, trei avocați seniori, un avocat colaborator și doi avocați stagiari).
În marea majoritate, Albu Legal reprezintă companii, în rândul cărora ponderea cea mai mare aparține corporațiilor internaționale. Practica principală este și va continua să fie apărarea în procese penale, prin reprezentarea companiilor și a oamenilor de afaceri atât în fața organelor de urmărire penală (îndeosebi a parchetelor specializate, DNA și DIICOT), cât și a instanțelor de judecată. De asemenea, Albu Legal oferă consultanță în prevenția riscurilor penale, servicii de investigație internă, precum și asistență juridică în relația cu autoritățile administrative de control (de exemplu ANAF, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă – OLAF și corespondentul sau român, Departamentul de Luptă Anti-Fraudă – DLAF).
Daniel Morar este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1990). Între 1990 și 2005 a activat ca procuror, mai întâi la parchete din Târgu/Mureș și Cluj-Napoca, iar în acest interval a fost detașat temporar, în două rânduri, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În anul 2005 a fost numit procuror general al Parchetului Național Anticorupție, transformat ulterior în Direcția Națională Anticorupție, unde a ocupat funcția de procuror-șef al Direcției, funcție pe care a exercitat-o până la încheierea mandatului, în anul 2012. Ulterior, a fost delegat în funcția de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a exercitat atribuțiile procurorului general al României în perioada octombrie 2012 – aprilie 2013.
Între 2013 și 2022 a fost judecător al Curții Constituționale a României, numit de președintele României pentru un mandat constituțional de 9 ani. Din 2022 este avocat.
A fost membru al Consiliului Guvernatorilor al Academiei Internaționale Anticorupție (IACA) din Laxenburg, Austria (2012-2015), organizație internațională care activează sub egida O.N.U.
În cursul mandatului său de judecător al CCR, în perioada 2016-2022, a fost agent de legătură pentru Curtea Constituțională a României la Comisia pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția).