Economia Clujului se dezvoltă cu ajutorul unor soluții tehnologice tot mai performante, produse de echipe locale de dezvoltatori. Există și un fenomen de clusterizare, care presupune cooperarea sistematică dintre autoritățile publice, universități și mediul de afaceri. Acest fenomen accelerează transferul tehnologic dinspre mediul academic spre cel de afaceri și duce la crearea de valoare adăugată mare și la consolidarea locurilor de muncă bine plătite.
Economia Clujului a cunoscut un proces de transformare radicală. În zona metropolitană sunt înregistrate peste 200.000 de locuri de muncă, cu 76 la sută mai multe decât în anul 2000 și cu 71 la sută mai multe decât în anul 2005. De asemenea, s-a schimbat structura locurilor de muncă, în sensul că a crescut numărul locurilor de muncă bine plătite. 25.000 de angajați lucrează în domeniul IT, iar 20.000 lucrează în domeniul serviciilor pentru afaceri. Toate aceste lucruri au făcut din Cluj cel mai bun loc din România pentru start-up-uri, potrivit presei internaționale. În acest context, multe dintre start-up-uri sunt în domeniul tehnologic. Acum, de mare prețuire se bucură soluțiile pentru case inteligente.
Alte soluții sunt destinate susținerii tranziției Clujului spre statutul de oraș inteligent. Așa ar fi un sistem de management al parcărilor, spune reprezentantul unei companii tehnologice, Cristian Ureche.
Multe dintre soluțiile dezvoltate la Cluj sunt exportate la nivel internațional. Există programe informatice care sunt utilizate în țările europene, dar și în Asia ori America de Sud. Exporturile sunt stimulate cu ajutorul programelor de internaționalizare a afacerilor, care sunt susținute de clusterele care au obținut finanțări europene. Acest fenomen nu se manifestă doar în domeniul IT. De exemplu, clusterul de mobilier a obținut pentru companiile membre un contract pentru refacerea mobilierului din toate showroom-urile din Europa ale unui important producător auto din Franța.