Castelul Bánffy, reabilitat în proporție de 65%

Trimite și altora

O evaluare a stadiului lucrărilor derulate în procesul de reabilitare a ansamblului-monument clădire Castel Bánffy și parc din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, arată că lucrările au fost realizate în proporție de 65%

În ceea ce privește clădirea castelului, conform datelor transmise de antreprenorul lucrărilor, cele mai avansate lucrări executate până la acest moment sunt cele de:
– refacere a elementelor din lemn: peste 95%;
– cablarea instalației electrice (subsol): peste 95%;
– refacere a zidăriei subsol interior: 94%;
– montare a instalațiilor sanitare – exterior: 90%;
– refacere a zidăriei de la parter, a picturii, a tencuielii de la etaj, și a învelitoarei din tablă: 70%;

De asemenea, se lucrează în ritm intens la refacerea balustradei de pe casa scării, montarea instalațiilor sanitare de la parter, restaurarea gardului de la stradă și a pietrei.

În ceea ce privește corpul de clădire conex, situat în fața castelului, cu acces din DN 1C, lucrările care vizează reabilitarea lui sunt aproape finalizate, mai urmând a fi montat parchetul la interior și realizate o serie de finisaje exterioare. Referitor la corpul de clădire care deservește castelul și care este situat în partea dreaptă a parcului, pentru completa lui renovare mai sunt necesare o serie de lucrări care vizează finisajele din interior.

Până la completa finalizare a lucrărilor de reabilitare derulate de Consiliul Județean Cluj cu ajutorul fondurilor europene, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent. Acesta cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală, etc.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY