Cum se internaționalizează companiile clujene din domeniul IT

Trimite și altora

Companiile clujene din domeniul IT din Cluj trec printr-un proces accelerat de internaționalizare. Unele dintre ele au fost cumpărate de mari concerne din țări precum Statele Unite ale Americii, Japonia, India sau Germania. Însă cele care și-au păstrat acționariatul român au început să se extindă în țări precum Republica Moldova ori Balcanii de Vest pentru a găsi forță de muncă, în Statele Unite ale Americii, pentru a atrage finanțări instituționale, ori în Europa Occidentală, pentru a avea acces la noi piețe.

Companiile clujene din domeniul IT au învățat cum să devină jucători internaționali. Există o companie specializată în dezvoltarea de aplicații pentru domeniul arhitecturii, Vivajo, care este deja prezente în România, Republica Moldova și Germania, iar în ultimele săptămâni s-a extins în Muntenegru. O altă companie, specializată în inteligență artificială, Oves Enterprise, s-a extins chiar în Statele Unite, în Sillicon Valley, pentru a atrage noi investitori, în condițiile în care compania are deja filiale în România, Germania și Emiratele Arabe Unite. Un alt caz este cel al unei companii care a dezvoltat aplicații pentru gestiunea flotelor de mașini, AROBS. Aceasta a fost fondată la Cluj, s-a extins în Ungaria și Polonia, a cumpărat mici companii din Belgia și Olanda, iar acum a cumpărat două companii din Republica Moldova. Procesul de internaționalizare a început, de fapt, acum două decenii, când compania clujeană a avut curajul să lanseze produse noi, în loc să facă doar outsourcing pentru partenerii occidentali, spune fondatorul ei, Voicu Oprean.

O altă companie clujeană, Axon Soft, care s-a extins în Republica Moldova are două aplicații în Top 10 mondial, în domenii precum logistica sau managementul resurselor umane. Acest fenomen de extindere este o tendință care s-a accentuat după ce Republica Moldova a primit statutul candidat la aderarea la Uniunea Europeană, spune președintele Asociației Parcurilor Industriale din Republica Moldova, Aurelia Salicov.

Experții în economie spun că internaționalizarea companiilor clujene se va accentua în viitor, pe măsură ce tot mai mulți antreprenori vor căpăta experiența și resursele financiare necesare pentru a fi prezenți pe mai multe piețe.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY