Extinderea spre Est: De ce companiile de IT din Cluj își deschid filiale peste Prut

Trimite și altora

Tot mai multe companii de IT din Cluj iau în calcul extinderea în Republica Moldova. Unele dintre ele au făcut deja acest pas. Cel mai important centru este Chișinăul, care a atras firme precum AROBS Transilvania Software, însă sunt și companii clujene care au investit în orașe precum Bălțiul, care a atras compania clujeană cu capital german Deustche Grundriss. Există și alte companii care sunt deopotrivă prezente la Cluj și la Chișinău, precum Endava.

Clujul este principalul pol de dezvoltare al industriei IT din România. În oraș, muncesc peste 22.000 de specialiști în producția de software, însă acest număr este insuficient pentru proiectele dezvoltate de companiile clujene. De aceea, multe dintre ele s-au extins deja. În primul rând, au fost create filiale în alte orașe românești. Dar tot mai multe companii se pregătesc să treacă Prutul. Antreprenorii clujeni sunt atrași de calitatea bună a forței de muncă, mai ieftină decât în România, de un regim fiscal foarte bun, dar și de dezvoltarea unor proiecte de tip Digital Park, care oferă companiilor accesul la spații de birouri în clădiri verzi, cu Internet de mare viteză, spații de relaxare și săli moderne de conferințe, după cum spune reprezentanta organizației USAID, Doina Nistor.

Investitorii sunt atrași la Chișinău și de faptul că specialiștii IT din Republica Moldova au deopotrivă competențe tehnice și lingvistice. Mulți vorbesc minim trei limbi: româna, engleza și rusa, spune reprezentanta celui mai important grup de profil din Basarabia, grupul Star Net, care a generat și proiectul Digital Park, Aurelia Salicov.

În prezent, în Republica Moldova, muncesc peste 20.000 de specialiști în software.

Comments

comments

SHARE
Previous articleCe să faci să previi sau să tratezi parodontita?
Next article70 la sută din bugetul comunei Feleacu va merge spre investiții
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

six + fifteen =