Companiile din Chișinău vor parteneriate cu cele din Cluj

Trimite și altora

Companiile de IT din Cluj și cele din Republica Moldova doresc să promoveze parteneriate strategice regionale, prin intermediul cărora să poată să evolueze mai bine pe piața globală. Aceste parteneriate sunt stimulate de asociații de tip cluster, dar și de noua politică fiscală a autorităților din Chișinău. Deja, au apărut primele rezultate concrete: companii din Cluj și-au deschis filiale peste Prut, iar primele companii din Chișinău au început să adere la clusterele create la Cluj.

În domeniul producției de software au început să apară primele parteneriate și alianțe strategice între companii din România și din Republica Moldova. Cei doi poli ai acestor parteneriate sunt Clujul și Chișinăul. Împreună, companiile din cele două orașe pot să se dezvolte mai bine pe piața internațională, este de părere reprezentanta USAID din Chișinău, Doina Nistor, care a participat la una dintre cele mai importante conferințe dedicate cooperării româno-moldovenești în domeniul IT, Moldova: Technology, IT&Innovation.

Unele dintre companiile clujene sunt deja prezente în Republica Moldova. Abilitățile tehnice și de comunicare ale IT-știlor din Chișinău sunt foarte bune, este de părere președintele clusterului ARIES Transilvania, Voicu Oprean, care conduce și una dintre cele mai importante companii românești din industria software.

În Cluj-Napoca, activează peste 20.000 de IT-ști. O cifră similară a fost înregistrată și în întreaga Republică Moldova. În Basarabia, această industrie se dezvoltă rapid datorită noii politici fiscale a autorităților de la Chișinău. Astfel, firmele din domeniul IT care se înregistrează pe o platformă numită parc virtual IT beneficiază de un impozit unic, care include și toate contribuțiile sociale. Este vorba de doar 7 la sută din cifra de vânzări.

Comments

comments

SHARE
Previous articleClujToday.ro: Șoferii, cea mai căutată ocupație pe OLX
Next articleCât costă restaurarea și modernizarea Turnului Pompierilor din Cluj
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

twenty + eighteen =