Piața cărții din România a depășit pragul de 130 de milioane de euro

Trimite și altora

Piața cărții din România a continuat să crească și în anul 2022, iar pentru anul 2023 va fi păstrată tendința de creștere, spun specialiștii în domeniu. Pentru prima dată, anul trecut, piața cărții din România a atins pragul de 130 de milioane de euro. Pragul de 150 de milioane de euro ar putea fi atins în 2025.

Piața cărții din România a crescut constant în ultimii ani, chiar dacă românii se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește sumele cheltuite pentru achiziția de volume. Creșterea pieței cărții este susținută mai ales de librăriile on-line, care și-au consolidat poziția în perioada de pandemie, atunci când oamenii își cumpărau cărțile mai ales cu ajutorul firmelor de curierat. De asemenea, crește rapid și piața e-book-urilor. Pentru că mulți români cunosc bine limbi de circulație internațională, ei cumpără on-line cărți atât din România, cât și din străinătate.

Chiar dacă piața virtuală a cărții este în creștere, nu trebuie neglijată nici piața clasică, spune profesorul universitar Călin Felezeu, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Studiile de piață realizate de asociațiile de editori arată că marile centre universitare, precum Bucureștiul sau Clujul, generează o mare parte a vânzărilor. De asemenea, pe categorii, cele mai mari vânzări sunt cele de carte pentru copii și de cărți de specialitate, inclusiv cursuri universitare.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY