Piața imobiliară se schimbă, sub presiunea prețurilor

Trimite și altora

Piața imobiliară din România se schimbă rapid, sub presiunea prețurilor în creștere. Aceasta reiese dintr-un studiu realizat de Colliers. Astfel, anul 2022 a adus deopotrivă o reducere a numărului de vânzări de locuințe. A scăzut și suprafața autorizată de dezvoltatori. 

Practic, această tendință este determinată de faptul că prețurile locuințelor cresc mai repede decât salariile românilor. Astfel, a apărut un decalaj care s-a adâncit în anul 2022. Singura piață locală importantă care face excepție de la această tendință este cea a Bucureștiului, potrivit Transylvania Today. Mai mult, scăderea numărului de tranzacții a fost influențată și de un prim trimestru foarte prost, determinat de invazia rusească în Ucraina, care i-a făcut pe mulți români să se răzgândească în privința deciziei de a investi într-o proprietate imobiliare.

Un alt factor care a influențat această tendință a fost creșterea dobânzilor bancare, provocată de inflația neobișnuit de mare, determinată, la rândul ei, de agresiunea rusească din Ucraina. De aceea, mulți români au preferat să stea în chirie în loc să plătească rate bancare.

În anul 2022, numărul tranzacțiilor cu apartamente a crescut cu 11 la sută în București. De asemenea, suprafața autorizată a crescut cu 21 la sută, până la nivelul de 2.000.000 de metri pătrați. În restul țării, numărul apartamentelor vândute a scăzut cu 10 la sută. De asemenea, a scăzut și suprafața autorizată, până la 9.300.000 de metri pătrați.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Iași și Cluj-Napoca. Astfel, în Iași, numărul apartamentelor vândute a scăzut cu 21 la sută, iar suprafața autorizată cu 7 la sută, până la un total de aproximativ 520.000 de metri pătrați.

În Cluj-Napoca, numărul apartamentelor tranzacționate s-a redus cu 18 la sută. De asemenea, suprafața autorizată a scăzut cu 6 la sută față de anul 2021, până la aproximativ 570.000 de metri pătrați. Cu toate acestea, Clujul rămâne cel mai scump oraș din România.

În Brașov, lucrurile au stat puțin diferit. Numărul apartamentelor tranzacționate a scăzut cu 3 la sută. În schimb, a crescut suprafața autorizată, cu 9 la sută, până la aproximativ 380.000 de metri pătrați.

În județul Ilfov, numărul apartamentelor vândute a scăzut cu 5 la sută. Suprafața autorizată a scăzut, de asemenea, cu 7 la sută, până la un total de 1.300.000 de metri pătrați.

Citește și:

Creditele imobiliare tot mai afectate de noul nivel al IRCC

Colliers lansează Office 360°, o soluție unică pentru crearea birourilor viitorului

 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY