Sucursala Regională Cluj a BNR și-a deschis porțile pentru publicul larg

Trimite și altora

Banca Națională a României, Sucursala Regională Cluj, si-a deschis porțile pentru publicul larg.

Astfel, oricine poate vizita locația din orașul de pe Someș în zilele de 27 și 28 aprilie 2023, în intervalul orar 10:00-18:00, într-o acțiune organizată de BNR la nivel național, cu ocazia împlinirii a 143 de la înființare.

Vizitatorii au acces în sala „Ion Lapedatu” din cadrul Sucursalei regionale Cluj a BNR, cu intrare din Piața Unirii, nr. 7. Sediul este chiar la câtiva zeci de metri de kilometrul 0 al municipiului Cluj-Napoca (colț cu strada Universității). Sala se deosebește prin vitraliile și tablourile din mozaic realizate de artistul Miksa Róth, un decorator maghiar din perioada Belle Époque. Aici sunt două mozaicuri, care exprimă alegoric cele două operațiuni fundamentale ale unei bănci, respectiv economisirea și creditarea, iar compoziţia lucrărilor sugerează rigoare, prudenţă sau echilibru. Vitraliile aruncă asupra sălii o lumină mirifică, care inspiră căldură, prospeţime şi o intimitate aproape familială, cu alte cuvinte încredere.

În cadrul acesteia sunt prezentate o serie de monede și bancnote care au fost emise în aceea perioadă printre care și bancnota de 10 bani, cea mai mică bancnotă din lume, potrivit Guinness World Records/World Records Academy. Bancnota românească măsoară 27,5 x 38 milimetri, are culorile verde şi portocaliu şi pe ea se pot observa anul de emisie şi cuvântul „Romania”. Pe avers este imprimat chipul lui Ferdinand I al României (care a domnit între anii 1914 – 1927), iar pe revers, stema României.

Sucursala Regională Cluj a BNR funcționează în imobilul din Piața Unirii nr. 7. Imobilul a fost construit în perioada 1913-1914, ca sediu pentru Banca de Credit și Economii din Cluj. Autorul proiectului, arhitectul Ede Dvorák, a imaginat o construcție cu fațada principală în stil clasicizant, cu accente decorative preluate din repertoriul curentului Secesion, remarcabilă prin simetrie și o atentă proporționalitate, în concordanță cu stilul clădirilor de pe latura sudică a Pieței Unirii.

Banca Națională a României a împlinit 143 de ani de la înființare, pe data de 17 aprilie 2023.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY