Una dintre cele mai active organizații neguvernamentale din România este Serviciul de Ajutor Maltez. Este vorba de o organizație de caritate, care concretizează în plan social misiunea asumată încă de pe vremea cruciadelor de Ordinul de Malta: Apărarea credinței și ajutorarea celor în nevoie.
Serviciul de Ajutor Maltez în România este o organizație care a fost fondată la Cluj imediat după căderea comunismului, după ce Ordinul de Malta, o structură a Bisericii Catolice, a ieșit din catacombe. Primele acțiuni caritabile ale voluntarilor maltezi au fost organizate chiar în zilele Revoluției din 1989, când serviciile caritabile ale Ordinului de Malta din diferite țări au început să trimită ajutoare în România. Ulterior, voluntarii s-au organizat într-o asociație, care are filiale sau sucursale în toate regiunile țării. La Cluj a rămas inima acestei organizații catolice caritabile.
Aici, voluntarii au creat Grădinița Malteză, dedicată copiilor cu dizabilități. Și tot aici este în funcțiune programul Masa pe Roți. Zilnic, 35 de persoane beneficiază de o masă caldă livrată de voluntarii maltezi. În perioada pandemiei, în care multe alte organizații neguvernamentale și-au suspendat activitatea, numărul beneficiarilor programului Masa pe Roți ajunsese la peste 100 de persoane pe zi. În paralel cu aceste programe, Serviciul de Ajutor Maltez continuă să îi ajute pe refugiații ucraineni, precum și pe alți clujeni vulnerabili din punct de vedere social.