Industria mobilei produce excedent comercial pentru România

Trimite și altora

Exporturile românești de mobilă ar putea depăși, pentru prima oară, în acest an, pragul de 3 miliarde de euro. Industria mobilei generează excedent comercial pentru România, iar valoarea exporturilor românești a crescut constant în ultima perioadă, cu excepția anului 2020, puternic influențat de pandemie.

Industria mobilei din România a cunoscut o creștere semnificativă și contribuie, în fiecare an, la exporturile românești. Anul trecut, valoarea exporturilor românești de mobilă a fost de 2,6 miliarde de euro, în creștere cu 17 la sută față de anul 2021. Principalele piețe de export pentru mobila românească sunt cele din Europa de Vest, iar Germania este principalul cumpărător de mobilă produsă în România. În 2022, exporturile pe piața germană au ajuns la valoarea de 440 de milioane de euro. Alte piețe importante sunt Franța și Italia. De mare trecere se bucură mobilierul pentru copii, spune antreprenorul Andrei Cosmovici.

Tendința este în continuare de creștere a exporturilor, spune directorul unei fabrici de mobilă din Câmpeni, Sorin Sălăgean.

De asemenea, producătorii români de mobilă exportă și în fostele republici sovietice din Asia Centrală. Așa ar fi Turkmenistanul, spune inginerul Florin Faur.

Dacă în domeniul mobilei, România înregistrează excedent comercial, la nivelul general al economiei, există un deficit comercial consistent. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în primele patru luni ale anului, valoarea cumulată a exporturilor românești a fost mai mare de 31 de miliarde de euro, cu 7,4 la sută mai mult decât în perioada similară din 2022. Importurile au crescut cu un procentaj mai mic, de 2,4 la sută, însă au atins aproape 40 de miliarde de euro.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY