Tinerii, inovarea socială și democrație participativă sunt temele LEADER Talks

Trimite și altora

Tineri, reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din România și din Republica Moldova, profesioniști din administrație, fermieri și reprezentanți ai comunităților vor participa la conferința LEADER Talks, ajunsă la ediția a II-a. Evenimentul este organizat în Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, de către GAL Lider Bistrița-Năsăud, potrivit ClujToday.ro

Conferința evidențiază o situație aparte: comunitățile rurale din România se confruntă cu o dublă provocare. Pe de o parte, ele încearcă să își recupereze vechea identitate, după deceniile în care comuniștii au încercat să distrugă esența satului românesc. Pe de altă parte, ele încearcă să se modernizeze în maniera care a transformat multe sate europene în comunități prospere.

Cele mai eficiente instrumente care ajută satele românești să își atingă ambele obiective sunt reprezentate de Grupurile de Acțiune Locală. Acestea reunesc actori publici, precum primăriile și consiliile locale ale localităților implicate, antreprenori și societatea civilă. GAL Lider Bistrița-Năsăud a găsit o rețetă eficientă pentru a-i mobiliza pe tinerii din comunitățile rurale. Este vorba de conceptul LEADER Talks, eveniment anual organizat de câte un Grup de Acțiune Locală în parteneriat cu Federația Națională PRO AGRO. Parlamentul Rural al Tinerilor, un proiect al GAL Napoca-Porolissum, finanțat prin programul european Erasmus+, se alătură evenimentului.

Conferința reprezintă o oportunitate unică pentru a aduna și a explora noi perspective, idei și soluții inovatoare în domeniul dezvoltării rurale și a strategiilor multifond. LEADER Talks aduce la aceeași masă experți naționali, reprezentanți ai autorităților locale și naționale, ai mediului de afaceri și ai organizațiilor societății civile, pentru a discuta despre provocări și oportunități în implementarea programului LEADER și în dezvoltarea rurală durabilă.

Printre temele abordate în cadrul conferinței se numără:

Inovare socială în cadrul LEADER

Cum să construim o strategie multifond

Provocări și soluții în cadrul LEADER : Economia circulară și sustenabilitatea zonelor rurale/Turismul rural și valorificarea resurselor locale

Rolul tinerilor în dezvoltare comunităților rurale: Dezvoltarea comunităților rurale și implicarea tinerilor/ Cum ne poate ajuta tehnologia să aducem beneficii comunităților rurale/ Chat GBT și cât de etic este acesta în alcătuirea de materiale școlare; arta generată de AI ar trebui tratată ca arta tradițională?

Viitorul mediului rural: AKIS – rețeaua de cunoștințe și inovare în agricultură/Cum poate tehnologia și inovația să contribuie la dezvoltarea și modernizarea sectorului agricol și a altor industrii rurale?/ Cum putem proteja și conserva mediul și biodiversitatea în mediul rural, în special în fața schimbărilor climatice și a degradării solului?

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY