Ionuț Coman: OptGroup&Proiectura se transformă într-un jucător regional

Trimite și altora

Grupul de companii din Transilvania, OptGroup&Proiectura s-a afirmat în ultimii ani drept unul dintre cei mai de încredere furnizori de noi tehnologii, produse și servicii în domeniul infrastructurii și protecției mediului. Grupul de firme a fost fondat de antreprenorii Ionuț și Andreea Coman. Acum, acest grup se pregătește să devină un actor regional.

CEO-ul OptGroup&Proiectura, Ionuț Coman, spune că această extindere este consecința acumulării unei experiențe relevante. ”În ultimii ani, am înțeles că soluția pentru a ne dezvolta este aceea de a oferi servicii integrate și integrale de proiectare pentru tot ceea ce au nevoie comunitățile locale, de la reabilitarea unor clădiri destinate educației până la proiectele de infrastructură, realizarea de parcuri fotovoltaice sau modernizarea iluminatului public”.

Această abordare a permis grupului de firme din Cluj să livreze cu rapiditate proiectele necesare pentru a atrage finanțări nerambursabile, din surse precum fondurile europene. Drept urmare, a crescut foarte mult numărul clienților care reprezintă comunitățile locale. De asemenea, în anul 2023, grupul de firme condus de Ionuț Coman a câștigat primul său proiect legat de realizarea elementelor de siguranță pentru o autostradă. Este vorba de centura municipiului Sfântu Gheorghe din Covasna. ”Cu ajutorul acestui proiect, putem demonstra că am intrat în Liga Campionilor în acest domeniu”, spune Ionuț Coman.

De asemenea, anul 2023 a adus și dezvoltarea unei noi linii de activitate: proiectarea și instalarea parcurilor fotovoltaice. Echipa OptGroup&Proiectura a realizat, în acest an, 10 parcuri fotovoltaice, cu o putere instalată de 10 MW. ”Sunt șase mari jucători din domeniul energiei verzi care au decis să lucreze cu noi și în 2024. Le suntem recunoscători și dorim ca în 2024 să instalăm parcuri fotovoltaice cu o putere cumulată de 50 MW”, mai spune Ionuț Coman.

Această abordare a dus la creșterea cifrei de afaceri a OptGroup cu 44 la sută în 2023,, până la 11 milioane de lei (peste 2 milioane de euro), în timp ce Proiectura aproape și-a dublat cifra de afaceri în 2023, până la 1,6 milioane de lei (peste 300.000 de euro).

De asemenea, grupul de firme fondat la Cluj a realizat prima extindere internațională. ”În februarie 2023, am avut onoarea de a participa la Forumul Regal de la Chișinău, la invitația Alteței Sale Regale Principelui Radu al României. Am luat atunci decizia de a investi în Republica Moldova. Am deschis deja o firmă în Moldova și am început colaborarea cu unul dintre antreprenorii de top de la Chișinău, Alexandru Machedon”, mai spun Ionuț Coman.

El adaugă faptul că această dezvoltare nu ar fi fost posibilă fără un parteneriat cu o companie de top din Kosovo. ”Le sunt recunscător prietenilor mei din companiab Ferplast. Este vorba de o companie fondată de șapte frați, condusă de un om extraordinar: Bashkim Krasniqi. Ferplast ne furnizează marfă de cea mai bună calitate, de la tuburi corugate pentru poduri, până la tuburi pentru drenaj sau tuburi pentru protecția cablurilor ori rezervoare pentru apă potabilă. Partenerii noștri din Kosovo sunt oameni de cuvânt și avem încredere în ei”, mai spune Ionuț Coman.

Expansiunea în regiune a OptGroup&Proiectura este favorizată și de contextul internațional. Republica Moldova a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană, România va intrat cu frontierele maritime și aeriene în Spațiul Schengen, iar locuitorii din Kosovo vor putea circula în Spațiul Schengen fără vize din 2024. ”Au apărut, astfel, toate condițiile pentru a ne extinde activitatea în regiune. Acum, analizăm oportunitățile oferite de piețe precum Bulgaria, Albania, Serbia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria și Italia. Vom lua o decizie în următoarele săptămâni, când vom anunța în ce piață ne vom extinde”, a adăugat Ionuț Coman.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY