Pensiunile din Munții Apuseni, pregătite pentru cei care serbează Crăciunul pe stil vechi

Trimite și altora

Pensiunile din Munții Apuseni s-au pregătit pentru cei care serbează Crăciunul pe stil vechi. Este vorba de români din Republica Moldova, de sârbi din Banat sau de lipoveni. O situație mai complicată este cea a ucrainenilor, mulți dintre ei refugiați din cauza războiului. Biserica Ortodoxă din Ucraina a decis să serbeze Crăciunul pe 24 decembrie, însă mulți ucraineni fac parte din parohiile aflate sub controlul canonic al Patriarhie Ruse care serbează Crăciunul pe stil vechi. Așa că acești oameni serbează Crăciunul de două ori.

Pensiunile din Munții Apuseni se pregătesc pentru noi zile aglomerate. În aceste zile, cei care serbează Boboteaza și Sfântul Ion se vor întâlni cu cei care serbează Crăciunul pe stil vechi. De aceea, proprietarii de pensiuni au pregătit bucate care pot mulțumi pe toată lumea. Sarmale, brânzeturi maturate în ciubare din lemn de brad sau frământate cu leuștean ori cu cimbrișor, vânat sau preparate din carne de porc vor fi servite alături de celebrele plăcinte moțești, udate cu vinuri albe din Podișul Târnavelor ori cu vinuri roșii de pe Valea Mureșului, cu pălincă, cu afinată sau zmeurată ori cu secărică. Turiștii sunt încântați de tot ceea ce au pregătit gazdele pentru ei.

Pentru cei care sunt interesați și de programul spiritual, există biserici ortodoxe și greco-catolice chiar în stațiunile turistice, care sunt pregătite să îi primească și pe turiști, alături de credincioșii obișnuiți. De asemenea, în aceste zile, cele mai multe dintre pârtiile de schi din județul Cluj vor funcționa, la fel ca și patinoarele amenajate de autoritățile locale sau de antreprenori privați. Există și pârtii pentru săniuțe ori pentru tubbing.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY