România este principalul partener comercial al Moldovei

Trimite și altora

România a devenit principalul partener comercial și principalul investitor în Republica Moldova. Cultura identică, faptul că oamenii vorbesc aceeași limbă și au aceeași mentalitate a ușurat dinamizarea relațiilor economice. Însă există potențialul de a crește și mai mult în domeniul parteneriatului economic dintre România și Moldova. Acest proces este susținut și de partenerii celor două țări, inclusiv de Comisia Europeană și de Guvernul Statelor Unite ale Americii.

Relațiile dintre România și Republica Moldova sunt mai mult decât excelente, ceea ce a provocat apariția unei glume la Bruxelles. Această glumă spune că Republica Moldova este singura țară din lume cu două Ministere de Externe, unul la Chișinău și altul la București. Anecdota reflectă o realitate de necontestat. Nu doar relațiile politice și culturale dintre România și Republica Moldova au atins un nivel fără precedent, ci și relațiile economice. Însă există șansa de a crește și mai mult în acest domeniu. O nișă este cea a micilor producători de vin, de miere, de fructe sau de produse horticole. Pentru a susține cooperarea de afaceri în acest domeniu, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai a găzduit conferința AgriFood Partnership, care a adus împreună peste 100 de antreprenori din cele două state. Astfel de inițiative trebuie susținute, spune una dintre organizatoare, Mariana Rufa, care este director în cadrul clubului de afaceri susținut de Comisia Europeană la Chișinău, European Business Association.

Dezvoltarea parteneriatelor de acest fel este susținută inclusiv financiar de agenția de dezvoltare internațională a Guvernului american, spune o altă organizatoare, Ina Butucel, din cadrul USAID Moldova.

Autoritățile din Moldova sunt foarte deschise pentru a susține afacerile corecte și transparente, spune reprezentanta Agenției Invest Moldova din subordinea Guvernului de la Chișinău, Natalia Bejan.

Evenimentul de la Cluj are și consecințe practică. O companie din Cluj a anunțat că va investi în crearea unei mari plantații de aluni în Moldova, un om de afaceri de origine basarabeană vrea să deschidă o firmă de import a vinurilor moldovenești, iar mari rețele regionale de magazine vor să preia marfă produsă în Republica Moldova.

Comments

comments

Nu sunt comentarii