Economia Clujului se bazează tot mai mult pe muncitorii străini

Trimite și altora

Economia Clujului se bazează într-o măsură tot mai mare pe muncitorii străini. Există peste 2.000 de ucraineni refugiați la Cluj, care încearcă să se integreze cât mai bine în comunitate. Sunt însă și mulți muncitori asiatici, care muncesc în service-uri auto, în livrări sau în domeniul industrial.

Clujul este orașul din Uniunea Europeană cu cea mai rapidă creștere din ultimii 20 de ani, arată un studiu al Băncii Mondiale, bazat pe datele Eurostat. Această creștere a economiei a generat noi locuri de muncă. O perioadă, locurile de muncă au fost ocupate de studenți. Însă tot mai des, angajatorii clujeni se bazează pe muncitorii din străinătate. De aceea, cei 2.000 de refugiați ucraineni care au rămas la Cluj își pot găsi foarte ușor locuri de muncă. Unii dintre acești refugiați muncesc în domenii precum producția de materiale sanitare, industria alimentară sau IT.

De asemenea, mulți angajatori au apelat la muncitori din Asia. Unii dintre ei lucrează în service-uri auto, alții în domeniul livrărilor sau în cel al transporturilor publice. De exemplu, există rețele de service-uri care au adus muncitori din Sri Lanka, precum și fabrici din zona Turda care au adus muncitori din Vietnam. În domeniul livrărilor, există muncitori din Bangladesh, iar în construcții sau în domeniul amenajărilor de spații verzi lucrează muncitori din Nepal.

Potrivit statisticilor oficiale, în acest moment există aproape 5.000 de muncitori străini în județul Cluj. În această cifră nu intră refugiații ucraineni, cetățenii Republicii Moldova care au obținut cetățenia română ori cetățenii altor state din Uniunea Europeană care muncesc la Cluj.

Comments

comments

Nu sunt comentarii