Antreprenorii clujeni mizează tot mai mult pe muncitorii străini

Trimite și altora

Tot mai multe companii din Cluj apelează la muncitori străini, pentru a face față crizei forței de muncă. Foarte mulți dintre aceștia provin din țări asiatice, precum Vietnam ori Sri Lanka.

Criza de forță de muncă din Cluj a devenit un fenomen de lungă durată. Rata șomajului din Cluj-Napoca este mai mică de 1 la sută, de aceea, companiile sunt nevoite să aducă muncitori din străinătate. Fenomenul s-a amplificat în ultimii cinci ani. În anul 2018, de exemplu, Serviciul de Imigrări din Cluj a eliberat 320 de permise de muncă.

În anul 2022, numărul acestor permise a crescut considerabil, până la nivelul de 4.300 de permise de muncă, iar în acest an, numărul permiselor eliberate va fi și mai mare, după cum rezultă din datele provizorii acumulate în primele nouă luni ale anului. În total, în județul Cluj, în evidențele Serviciului de Imigrări se află 20.000 de cetățeni străini. Pe lângă cei care au venit la Cluj pentru a munci, există și câteva mii de studenți, precum și câteva mii de oameni de afaceri.

Străinii care muncesc în Cluj sunt din două categorii. Cei care vin din alte țări din Uniunea Europeană ori din America de Nord muncesc în industrii precum producția de software ori ingineria sau conduc diferite companii. Cei care vin din Asia sunt ori șefi de companii ori muncesc în domenii precum construcțiile, livrările, spațiile verzi ori panificația.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY