Băuturile tradiționale, tot mai apreciate de clujeni

Trimite și altora

Piața băuturilor artizanale a crescut foarte mult în ultimii ani, în județul Cluj. Este vorba de băuturi produse cel mai adesea după rețete tradiționale, cu ingrediente naturale, de înaltă calitate și care au gusturi diferite de băuturile produse în stil industrial.

În timpul comunismului, autoritățile au desființat micile ateliere care produceau băuturi precum hidromelul, miedul, cidrul sau berea artizanală. Uneori, aceste băuturi, alături de vișinată, afinată, vin sau pălincă erau produse în gospodării, însă lipseau din comerț. După căderea comunismului, astfel de mici ateliere au reapărut, spune Silviu Zetea, specialist în producția de distilate.

Au reapărut și ateliere care produc cidru, spune antreprenorul Daniel Crișan.

În unele cazuri, tinerii din România au descoperit gustul acestor băuturi artizanale în străinătate, spune un alt întreprinzător care produce cidru, Sergiu Mureșan.

Deocamdată, marea problemă a acestor producători este accesul pe piață. În ultimii ani, ei au reușit să își vândă produsele în cadrul unor târguri. La Cluj, din fericire, o rețea de magazine fondată de un antreprenor local a decis să privilegieze producătorii din Transilvania în locul celor din străinătate, astfel că micii antreprenori au acum un debușeu în cel mai mare oraș din regiune.

Comments

comments

Nu sunt comentarii