Muncitorii străini ar putea fi soluția pentru dezvoltarea companiilor clujene

Criza forței de muncă cu care se confruntă companiile clujene îi determină pe managerii clujeni să apeleze la soluții tot mai exotice. Unii dintre ei au angajat muncitori din țări asiatice, precum Vietnamul, iar alții au început să instaleze tot mai mulți roboți industriali care pot prelua o parte a muncilor necalificate executate până acum de oameni. În județul Cluj, rata șomajului este mai mică de 1,4 la sută, iar în Cluj-Napoca, rata șomajului este de aproximativ 0,5 la sută.

Creșterea economică din ultimii ani, care a dus la dezvoltarea companiilor clujene, a creat o criză a forței de muncă. La început, companiile clujene au angajat muncitori din orașe mai mici sau din mediul rural. Însă singura soluție pe termen lung este liberalizarea pieței muncii și aducerea de muncitori din străinătate, spune omul de afaceri Vasile Vita.

Unele companii au și adus deja muncitori străini. Este cazul unei fabrici de panificație din zona Turda – Câmpia Turzii, care a adus muncitori din Vietnam, spune managerul ei, Răzvan Boșomoiu.

Specialiștii în piața muncii spun că firmele clujene ar avea nevoie de încă peste 7.000 de angajați pentru a-și acoperi nevoile de personal.

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

1 × 5 =