Scrisoare deschisă către WhatsApp și Yahoo

Trimite și altora

grupu-doi-noua

Grupul de Lucru Articolul 29 (WP29) a transmis o adresă către WhatsApp în legătură cu actualizarea Condițiilor de Utilizare și a Politicii de Confidențialitate, anunțată în luna august, și o adresă către Yahoo privind breșa de securitate ce a avut loc în anul 2014 și verificarea conturilor utilizatorilor în scopul activităţii serviciilor de informaţii.

WP29 și-a exprimat îngrijorările cu privire la împărtășirea informațiilor în cadrul „familiei de companii Facebook” în scopuri ce nu au fost incluse în Condiții de Utilizare și în Politica de Confidențialitate în momentul în care utilizatorii au fost de acord cu acest serviciu. Există semne de întrebare cu privire la validitatea consimțământului utilizatorului, eficiența mecanismelor prevăzute pentru exercitarea de către utilizator a drepturilor sale, precum și cu privire la drepturile persoanelor nonutilizatorilor Facebook în ceea ce privește respectivele modificări ale Politicii. Așadar, WP29 a solicitat comunicarea de către WhatsApp a tuturor informațiilor relevante cât mai curând posibil și a recomandat companiei să înceteze schimbul de informații ale utilizatorilor până la implementarea garanțiilor legale corespunzătoare.

În adresa către Yahoo, WP29 și-a exprimat preocupările față de breșa de securitate din 2014 recunoscută, prin care datele cu caracter personal ale peste 500 de milioane de utilzatori Yahoo.Inc, inclusiv un număr mare de conturi UE, au fost furate. Prin urmare, WP29 a solicitat companiei să comunice toate aspectele legate de breșa de securitate, să informeze utilizatorii în cauză cu privire la efectele adverse și să coopereze în cadrul viitoarelor anchete și/sau investigații efectuate de autoritățile naționale pentru protecția datelor. WP29 este de asemenea îngrijorat în legătură cu presupusa verificare a conturilor utilizatorilor în scopul activităţii serviciilor de informaţii din SUA, la solicitarea respectivelor servicii. Ca urmare, Yahoo a fost invitat să ofere informații cu privire la temeiul legal și compatibilitatea cu legislația UE pentru orice astfel de activitate. Atât noile Condiții de Utilizare și Politica de Confidențialitate WhatsApp, cât și breșa de securitate și verificarea conturilor de email ale utilizatorilor vor face obiectul analizei din cadrul primei reuniuni a subgrupului de lucru WP29 Enforcement ce va avea loc în luna aceasta.

Grupul de Lucru Art.29 (WP29) privind protecţia datelor a fost stabilit în temeiul art. 29 al Directivei 95/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 24 octombrie 2005 pentru protecţia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. Este un organism european independent, cu caracter consultativ, format din reprezentanţii autorităţilor naţionale pentru protecţia datelor din statele membre ale Uniunii Europene, reprezentanţii autorităţilor create pentru instituţiile şi organismele comunitare, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene.

 

foto:www.twitter.com

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY