Brexit: Guvernul de la Londra ia în calcul reducerea taxei pe companii

Trimite și altora

theresa-mayPremierul britanic, Theresa May, ar urma să anunțe o viitoare reducere a taxelor pe care le plătesc companiile, de peste 5%,  de la nivelul actual de 20 de procente, relatează Daily Telegraph. Ar fi vorba de o reducere a impozitului pe profit mai accentuată chiar decât cea promisă de Donald Tump în Statele Unite ale Americii, relatează Reuters. Marea Britanie ar putea deveni astfel una din cele mai favorabile mari economii pentru multinaționale, potrivit RFI România.

Premierul Theresa May ar urma să coboare impozitul pe profit de la 20%, cât este acum, undeva sub pragul de 15%  – în condițiile în care în statele membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, media este de aproximativ 25%, potrivit presei de la Londra. Marea Britanie ar putea să intre pe lista  economiilor dezvoltate cu cele mai mici taxe, în încercarea, evidentă, de a atrage companii din Uniunea Europeană și de a le păstra pe cele ce intenționează să migreze spre Frankfurt de pildă, în contextul Brexitului. Mai mult, o asemenea decizie ar afecta direct situația Irlandei, statul european cu cele mai mici taxe pentru companiile multinaționale.
Nu este o surpriză totală, apărută din senin. Semnale au existat în ultima perioadă, iar Reuters amintește de un email intern al unui membru OECD în care Organizația evaluează că potențiala decizie a guvernului de la Londra ar urma să transforme Marea Britanie într-un fel de paradis fiscal.

O asemenea decizie poate stopa doar parțial exodul companiilor cauzat de Brexit, este de părere Radu Ciofu, analist finanicar. În Marea Britanie există o “nevoie acută de a face ceva”, crede Radu Ciofu, care estimează că reducerea taxării companiilor (o măsură de forță, așadar)  ar putea atrage după sine un contra-răspuns dur din partea statelor europene.

“Înainte să intre guvernul May în pâine se punea problema dacă nu cumva poate să fie o versiune mult mai diluată (a Brexitului), să fie ceva foarte-foarte tărăgănat, pe o perioadă foarte lungă de timp. Să fie, așa, ceva care e, dar nu prea e. Dacă te uiți la ce s-a întâmplat după ce a preluat Theresa May guvernul, lira a mai avut o repriză puternică de scăderi. Ea a spus că obligatoriu Brexitul va fi. Companiile s-au hotărât. Ok, asta e, trebuie să ne mutăm. N-avem de ales. Și-atunci ei trebuie să încerce fie să păstreze o parte din companii. O parte doar. Fie să aducă înlocuitori. N-au de ales. S-ar putea ca alte țări să fie deranjate de o politică de taxare mult prea laxă și-atunci ar putea să vină cu măsuri protecționiste. Dacă ai sediul în Anglia, nu știu ce alte taxe îți băgăm. Ar putea să fie un fel de penalizări. Un fel de șicanări de genul ăsta”, a spus analistul intervievat de RFI.

Comments

comments

SHARE
Previous articleInstanța supremă protejează angajatul fără contract individual de muncă scris
Next articleDeclarația nutrițională pentru produsele alimentare preambalate devine obligatorie
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

2 × two =