Declarația nutrițională pentru produsele alimentare preambalate devine obligatorie

Trimite și altora

preambalate

Declarația nutrițională pentru produsele alimentare preambalate devine obligatorie din 13 decembrie 2016, conform Regulamentului (UE) 1169/2011. Declaratia nutrițională obligatorie cuprinde următoarele informații: valoarea energetică și cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare.
Mențiunea nutrițională reprezintă orice mențiune prin care se declară, se sugerează sau se insinuează faptul că un aliment prezintă caracteristici nutriționale speciale datorită valorii sale energetice și/sau a nutrienților conținuți. Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, etichetarea nutrițională reprezintă o metodă importantă de informare a consumatorilor cu privire la compoziția produselor alimentare, care îi ajută să facă  o alegere în deplină cunoștință de cauză.
Informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare consumatorul. Astfel:

să nu se atribuie efecte sau proprietăți pe care produsul alimentar nu le are;

să nu se sugereaze că produsul posedă caracteristici speciale;

să nu se sugereaze (printr-o imagine sau descriere) prezența unui ingredient care, de fapt, a fost înlocuit;

să nu se atribuie produsului proprietăți de prevenire, tratament sau vindecare a unei boli umane, să nu se evoce astfel de proprietăți.

Produsele alimentare care nu prezintă etichetarea nutrițională conformă și care au fost introduse pe piață sau etichetate înainte de 13 decembrie 2016 pot fi comercializate până la epuizarea stocurilor.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

seven + 2 =