Maşinile staţionate neregulamentar sau parcate pe trotuar pot fi din nou ridicate

Trimite și altora

masini-parcateExecutivul a modificat, în şedinţa de joi, prin Hotărâre de Guvern, regulile de ridicare a automobilelor care staţionează neregulamentar pe carosabil sau a celor parcate pe trotuare, informează Mediafax.

Conform expunerii de motive, ”ridicarea vehiculelor trebuie să fie posibilă pentru toate situaţiile în care are loc o stanţionare neregulamentară”, nu doar pe partea carosabilă, ci şi de pe pistele obligatorii pentru pietoni sau pentru biciclişti, sau chiar pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, potrivit RomaniaLibera.ro.

”Se propune abrogarea prevederii care permitea staţionarea autovehiculului pe trotuar, atunci când lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor era de cel puţin un metru. În multe situaţii, această prevedere a permis săvârşirea unor abuzuri şi, în general, desconsiderarea dreptului pietonilor la condiţii civilizate de deplasare pe drumul public”, subliniază expunerea de motive.

Administratorii drumurilor publice pot permite, cu avizul poliţiei rutiere, oprirea sau staţionarea, parţial ori total, a vehiculelor pe anumite zone ale trotuarelor, marcate şi semnalizate în mod corespunzător.

Ridicarea de autoturisme parcate neregulamentar a fost declarată ilegală prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi a decis că procedura de aplicare a măsurii de ridicare a vehiculelor staţionate sau oprite pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale.

Potrivit modificărilor aprobate joi, ridicarea nu poate fi dispusă sau, dacă a fost dispusă, trebuie să înceteze executarea dacă în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY