Alimentele ecologice și cele tradiționale se bucură de o tot mai mare apreciere în Transilvania. În mai multe orașe, precum Cluj-Napoca, dar și Turda, au apărut mișcări precum asociațiile slow-food, care promovează aceste alimente și care pun accentul pe educarea consumatorilor. Totuși, rămân câteva mari probleme: distribuția ineficientă și prețul mai mare al acestor alimente.
În ultimii ani, a crescut considerabil interesul clujenilor pentru hrana sănătoasă. Oamenii încearcă să consume cât mai multe alimente de calitate, iar printre cele mai apreciate sunt cele ecologice. Însă nu toată lumea își permite să cumpere astfel de alimente, spune specialistul în agricultură Grigore Onaciu.
O altă problemă este distribuția alimentelor de calitate, spune unul dintre fondatorii mișcării slow-food, Indrei Rațiu. Experții în piața alimentelor spun că producătorii de alimente sănătoase din Transilvania au o singură șansă de a se impune pe piață: să se alieze și să își promoveze împreună produsele.