RFI: Președintele Iohannis stopează grațierea prin Ordonanță de urgență

Trimite și altora

klaus_iohannis_2Președintele României, Klaus Iohannis, care a participat astăzi, pentru prima dată în timpul mandatului său, la ședința de Guvern, a anunțat că nicio lege privind grațierea sau modificarea codurilor penale nu va fi adoptată prin ordonanță de urgență, potrivit RFI România. Președintele României a afirmat că eventuale proiecte de acest gen vor fi promovate numai după consultarea CSM , a asociațiilor magistraților și opiniei publice.

De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că a fost invitat de către premierul Sorin Grindeanu să prezideze ședința de guvern, după o discuție pe care cei doi au purtat-o în această dimineață.

Iohannis a deschis ședința de guvern, anunțând că premierul Grindeanu l-a asigurat că graţierea şi modificarea codurilor penale nu se regăsesc pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei şi că nici nu vor fi ”băgate peste noapte” în nicio şedinţă, ci ”vor fi puse în transparenţă”.

După intervenția președintelui, Grindeanu a prezentat ordinea de zi a ședinței, fără să amintească nimic despre grațiere sau modificarea codurilor penale, apoi a invitat jurnaliștii prezenți să părăsească sala.

Klaus Iohannis a intervenit însă pentru a doua oară, cerând ca jurnaliştii să mai rămână.

Cunoaşteţi povestea, că este un elefant în încăpere, dar nu se vede… Sunt doi elefanţi: ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a Codurilor penale. Evident că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni”, a afirmat preşedintele, potrivit news.ro.

“Sper să fiu în asentimentul domnului prim-ministru. (…) Să fie date spre consultare tuturor entităţilor prevăzute de lege”, a adăugat el, referindu-se la CSM, la organizaţii profesionale şi la opinia publică.

La finalul acestor declaraţii, jurnaliștii au părăsit sala, iar Klaus Iohannis a rămas să prezideze şedinţa de Guvern.

Potrivit news.ro, înaintea ședinței de guvern președintele a avut o întrevedere cu premierul Grindeanu, de aproximativ 20 de minute, după care a venit împreună cu acesta la şedinţa Executivului pe care a prezidat-o.

Preşedintele a decis să vină miercuri la ședința de Guvern, în condiţiile în care în spaţiul public au apărut informaţii privind posibilitatea introducerii pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a unui proiect de OUG de modificare a Codului penal, inclusiv în vederea graţierii unor pedepse şi dezincriminării unor fapte.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

20 − seven =