RFI: Raportul MCV a fost publicat. Ce spune documentul despre graţiere

Trimite și altora

ecModificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul infracţiunii de corupţie ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate, avertizează Comisia Europeană în raportul referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), instituit o dată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007.

Comisia Europeană precizează că atacurile puternice îndreptate împotriva magistraţilor şi a sistemului judiciar de către presă şi oameni politici rămân o ameninţare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupţie, potrivit RFI România.

Raportul MCV arată că Direcţia Naţională Anticorupţie şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au înregistrat “un bilanţ impresionant” în ceea ce priveşte rezolvarea cazurilor de corupţie la nivel mediu şi înalt.

Modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate, avertizează Comisia Europeană în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), cu trimitere la Ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului Penal.

În ceea ce priveşte combaterea corupţiei la toate nivelurile, Comisia Europeană consideră că prevenirea corupţiei are un nivel încă scăzut şi nu constituie încă o obligaţie centrală consacrată a administraţiei publice.

Tendinţa pozitivă a României şi a românilor de a lupta împotriva corupţiei şi de a apăra independenţa sistemului judiciar care a fost constatată în ultimii trei ani a continuat şi în ultimul an, iar încheierea monitorizării depinde de rapiditatea cu care autorităţile române pot întreprinde măsurile rămase într-un mod ireversibil, care să nu pună sub semnul întrebării progresele înregistrate până în prezent, declară prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans.

DNA investighează un număr mare de cazuri şi trimite în fiecare an în judecată sute de persoane acuzate de corupţie la nivel mediu şi înalt, iar instanţele pronunţă condamnări definitive într-un număr mare de astfel de cazuri, dar repetitivitatea unor infracţiuni similare sugerează că măsurile de prevenire a corupţiei nu au fost eficace, arată Comisia Europeană în raportul MCV.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY