CNI Coresi cere înlocuirea administratorului judiciar. SC Victrix SPRL, acuzată că ar fi încasat nelegal peste 900.000 de lei

Trimite și altora

casa preseiCompania Națională a Imprimeriilor (CNI) Coresi, cea mai importantă companie tipografică cu capital de stat din România, cere Tribunalului București să dispună înlocuirea administratorului său judiciar, SC Victrix SPRL. Cererea vine după ce fosta conducere a CNI Coresi a fost înlocuită, iar fost director general, Ilie Marius Bogdan, s-a ales și cu plângeri penale pentru modul în care a administrat patrimoniul companiei de stat.

De asemenea, reprezentanții CNI Coresi cer restituirea sumei de 903.620 de lei, care ar fi fost încasată ilegal de către SC Victrix SPRL. Concret, reprezentanții companiei de stat afirmă că administratorul judiciar ar fi încasat acești bani cu titlu de onorariu fix lunar până în luna octombrie 2016 și de onorariu de succes aferent valorificării de active și recuperării de creanțe, fără ca aceste sume să fi fost stabilite de către adunarea creditorilor, conform legii.

SC Victrix SPRL a fost desemnată drept administrator judiciar în luna octombrie 2013. În încheierea de ședință prin care a desemnat SC Victrix SPRL drept administrator judiciar, judecătorul sindic a stabilit și o remunerație de 3.000 de lei. Ulterior, în mod nelegal, la o adunare generală a creditorilor, cu votul a reprezentanților care dețin mai puțin de jumătate din cuantumul total al creanțelor, administratorul judiciar a obținut un onorariu de 3.500 de euro pe lună, plus 2,2 la sută plus TVA din valoarea bunurilor valorificate din averea CNI Coresi sau din cuantumul creanțelor recuperate. Astfel, SC Victrix SPRL a ajuns să încaseze aproape un milion de lei.

Fosta conducere a CNI Coresi a cerut și a obținut intrarea în insolvență în mod ilegal, în 2013. În mod ilegal, fosta conducere a companiei de stat a vândut, fără licitație, sediul Imprimeriei Oltenia din Craiova. Singurul act care a reprezentat baza deciziei de vindere a fost o evaluare imobiliară, care, însă se referea la spațiile rezidențiale, nu la clădirile industriale și de birouri. De asemenea, fosta conducere a companiei de stat ar fi dorit să vândă și sediul Imprimeriei Ardealul din Cluj și chiar și Casa Presei Libere din București. CNI Coresi deține Casa Presei Libere din București cu tipografia aferentă, Imprimeria Ardealul din Cluj, Imprimeria de Vest din Oradea și Imprimeria Oltenia din Craiova. După îndepărtarea fostului director, Ilie Marius Bogdan, o serie de subsidiare și-au revenit, iar Imprimeria Ardealul a trecut pe profit operațional în a doua jumătate a anului trecut, iar la nivel național s-a reechilibrat balanța de venituri și cheltuieli și s-au redus semnificativ pierderile.

Claudiu Pădurean

Foto: Metropotam

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY