RFI: Avocatul Poporului atacă la CCR ordonanțele din Justiție

Trimite și altora

ciorbeaAvocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională a României ordonanțele de modificare a legislației penale, potrivit RFI România.

Victor Ciorbea a precizat că a primit de la procurorul general o înștiințare prin care e rugat să ia în considerare niște excepții de neconstituționalitate privind ordonanțele.

Am avut în vedere aceste aspecte. După cum ați putut deduce, am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a OUG nr 13 din acest an”.

”Aceasta va pleca spre CCR în următoarele minute”, a spus Ciorbea (la ora 11.40).

Anterior, Ciorbea declarase, întrebat ce demers va face privind OUG pe Justiţie adoptată marţi seara, că instituţia pe care o conduce nu are competenţa, potrivit legii de funcţionare, să atace la CCR prevederi din acte normative care nu sunt în vigoare.

Avocatul Poporului a spus că a constatat neîndeplinirea cerinţelor referitoare la existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului.

“Am constatat neîndeplinirea cerinţelor referitoare la existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de OUG. Guvernul menţionează în Nota de fundamentare necesitatea implementării unei directive europene, însă verificând respectiva normativă, am constatat că termenul este 1 aprilie 2018, prin urmare destul de lung, deci nu se justifică ordonanța de urgență”, a declarat Ciorbea.

El a subliniat totodată că Avocatul Poporului are “în mod indiscutabil calitate procesuală activă de a ridica excepţia de neconstituţionalitate”.

Victor Ciorbea a mai precizat că ”CCR a precizat în declaratii mai vechi că ordonanța de urgență se justifică doar în caz de procedura de infrigement împotriva României, ceea ce nu e cazul”.

Victor Ciorbea a mai arătat că OUG mai cuprinde şi un element de imprevizibilitate, de incertitudine care e contrară cerintelor în materie, legat de infracţiunea de abuz în serviciu: “În ceea ce priveşte abuzul în serviciu, este adevărat că avem bine cunoscuta decizie a CCR şi că prin OUG s-a ţinut seama de cerinţele formulate în decizia CCR, dar în OUG se foloseşte, se adaugă, se menţionează, se face trimitere şi la vătamare certă a drepturilor unei persoane fizice sau juridice. Legiuitorul nu defineşte în cuprins ce înseamna această vatamare gravă, prin urmare apare încă un element de imprevizibilitate de incertitudine care e contrară cerinţelor în materie”.

Ordonanțele din Justiție, foarte criticate în spațiul public

Ordonanțele din Justiție au fost foarte criticate în spațiul public, de instituții din țară și din afara României.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală redefinește practic abuzul în serviciu, Executivul dorind să se ia în calcul pentru încadrarea în această faptă doar pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei, reducând totodată de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

Pe de altă parte, al doilea proiect promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la 5 ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale. Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

three − 2 =