Fostul ambasador al Franței în România este împotriva unei Europe cu mai multe viteze. Mai mult, Philippe Gustin crede că Europa e în suferinţă, nu numai din cauza Brexit, fenomen pe care îl numeşte “doar un simptom” al stării actuale a Europei. El făcut aceste declaraţii la Cluj, într-un interviu acordat RFI şi României libere. De asemenea, Philippe Gustin pledează pentru relații privilegiate între România și Franța, dezvoltate în cadrul Uniunii Europene, potrivit RFI.
Fostul ambasador al Franței în România, Philippe Gustin, care acum candidează din partea republicanilor la alegerile legislative franceze pentru un post de parlamentar pentru francezii din Diaspora, a vizitat de curând, Clujul, unde se află cea mai numeroasă comunitate franceză de la est de Elveția. El nu s-a ferit să îşi spună părerea despre idea unei Europe cu mai multe viteze.
“Nu sunt un mare adept al acestei idei! Am o problemă cu ea! Azi, Europa suferă. Nu este vorba doar de Brexit; Brexit-ul este un simptom al dificultăților cu care Europa acceptă transformările. 60 de ani am reușit să avem o Europă a proiectelor: Europa economică, monetară, lărgirea UE. Atunci am avut un scop clar, împărtășit de europeni, de cetățeni. Însă din 2005, de când am avut eșecul adoptării unei Constituții europene, în Franța și în Olanda, proiectul european a intrat în pană. Acum, trebuie să îl relansăm. Europa aceasta reprezintă ceva unic în istoria umanității, ceva pe care ceilalți îl privesc cu un interes enorm, în Africa, Asia sau America de Sud. Pentru mine sunt trei lucruri de făcut. Primul este să ne reamintim valorile noastre comune, pentru că acestea au făcut Europa de azi: valorile libertății, democrației, solidarității, toleranței. Al doilea lucru este să încetăm noi, europenii, să fim proștii satului planetar. Cu toții am definit niște reguli și niște valori, dar noi suntem singurii care le respectăm. Ceilalți nu le respectă deloc! Nu trebuie să recurgem la protecționism precum cel pe care îl vrea domnul Trump, dar trebuie să ne protejăm economia și să avem aceleași reguli pe care le respectă și ceilalți. Dacă nu, va dispărea economia și industria noastră”, a spus Gustin.
Citiţi mai multe şi ascultaţi relararea AICI.