În mod normal, descoperirea unei planete asemănătoare Pământului nu ar trebui să mai uimească pe nimeni, din moment ce până acum au fost identificate 348 de asemenea corpuri cereşti, iar şansele ca viaţa să existe doar pe Terra sunt mici.
Problema o reprezintă tocmai dimensiunile uriaşe ale cosmosului, care fac deocamdată imposibile călătoriile interstelare şi deci găsirea de forme de viaţă inteligentă pe alte planete.
De aceea, orice descoperire de agest gen este extrem de preţioasă pentru comunitatea ştiinţifică. Savanţii spun despre planeta botezată LHS 1140b că este cea mai potrivită până acum pentru căutarea vieţii extraterestre.
Acest corp ceresc are vârsta de aproape cinci miliarde de ani şi un diametru de 1,4 ori mai mare decât cel al Pământului. Planeta se află la 40 de ani-lumină de Terra, adică echivalentul a nouă mii de miliarde de kilometri.
Cercetătorii cred că planeta LHS 1140b are o masă şi o densitate mult mai mari decât Terra, ceea ce înseamnă că e o planetă telurică şi are un miez format din fier.
Planeta se află la o distanţă de zece ori mai mică faţă de Soarele ei, în comparaţie cu Pământul, însă steaua în jurul căreia se învârte acest enigmatic corp ceresc este o pitică roşie, deci planeta primeşte cam jumătate din lumina de care beneficiază Terra. În plus, planeta LHS 1140b ar putea avea apă şi atmosferă, adică ingredientele necesare vieţii, întrucât se află în aşa-numita “zonă locuibilă” a sistemului ei solar.
Motiv pentru care unul dintre cercetătorii care au descoperit corpul ceresc, Jason Dittmann, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, spune că este vorba de “cea mai incitantă exoplanetă” pe care a văzut-o în ultimul deceniu.