De ce victoria lui Emmanuel Macron este o veste bună pentru România

Trimite și altora

claudiuPrimele rezultate ale exit-poll-urilor din Franța arată nu doar că Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale, ci că a zdrobit-o pe candidata Frontului Național, Marine Le Pen. Această veste este bună pentru România din cel puțin cinci motive.

Proiectul european va merge înainte. Pentru România este esențial ca Uniunea Europeană să evolueze, să se reformeze și să își adâncească integrarea. Economia românească este tot mai mult parte a Uniunii Europene și, astfel, devine tot mai performantă de la an la an. Însă este important ca locomotivele economice ale continentului să prindă din nou viteză. Franța, alături de Germania, poate relansa creșterea economică, lucru de care vor beneficia și firmele românești.

Valul de nebunie care a cuprins lumea în 2016 pare să se fi stins. În 2016 s-au întâmplat toate relele posibile: Brexit-ul, victoria lui Trump, lovitura de stat din Turcia, victoria candidatului Rusiei, Igor Dodon, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, victoria PSD în România în maniera în care a avut loc (și care a adus la putere politicieni precum Florin Iordache – ”altă întrebare”, Lia Olguța Vasilescu sau deputatul-mitralieră, în loc să promoveze social-democrați de tip occidental) ori victoria pro-rușilor în Bulgaria. În 2017, omenirea pare să fi ieșit din zodia nefastă. Oamenii par să se fi trezit. Victoria lui Emmanuel Macron arată că democrațiile europene pot găsi soluții în afara schemelor politice clasice, ceea ce este o veste foarte bună: democrația liberală are capacitatea de a se regenera.

Candidata Rusiei, Marine Le Pen, a pierdut. Rusia este marele dușman al României, iar fiecare înfrângere pe care o suferă este o veste bună pentru noi. Bineînțeles, mă refer la statul rus condus de dictatorul Vladimir Putin, căruia îi place să provoace războaie, cel mai mare pericol la adresa lumii libere. Și nu mă refer la Rusia profundă, spirituală, a marilor scriitori și artiști, la Rusia culturii, pe care o iubesc fără ezitare.

Relația româno-franceză va fi relansată și dusă la un nivel superior. Iar ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, are un mare merit în noul curs pe care îl putem observa deja în evoluția relației privilegiate dintre România și Franța. Nu este deloc întâmplător la Emmanuel Macron a dialogat cu ambasadorii europeni în cadrul unei reuniuni de lucru găzduite de Ambasa României la Paris. România are nevoie de Franța, așa cum Franța are nevoie de România.

Victoria lui Emmanuel Macron este o veste bună pentru cei care militează pentru noul activism civic, încurajat de dezvoltarea Internetului și a rețelelor de socializare. Noul președinte al Franței este un exemplu de politician 2.0, capabil să depășească limitările și clivajele clasice ale politicii. Sunt bucuros și pentru că societatea franceză și-a dezvoltat anticorpi pentru fake news. ”Dezvăluirile” lansate de hackeri despre Emmanuel Macron în ultima oră a campaniei electorale nu au putut dezechilibra situația. Anticorpii față de fake news se vor răspândi în toată societatea occidentală, ceea ce este o veste bună pentru adepții societății libere și deschise.

Claudiu Pădurean

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY