Mărișelul găzduiește Festivalul Bunătăților Tradiționale

Trimite și altora

mariselMărișelul găzduiește una dintre cele mai interesante manifestări dedicate promovării gastronomiei tradiționale din Munții Apuseni. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, organizează, în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Pelaghia Roșu” din Mărișel, Primăria şi Consiliul Local al comunei Mărişel, Festivalul Bunătăților Tradiționale de la Mărișel. Evenimentul va avea loc vineri, 26 mai, de la ora 12:00, la Școala Gimnazială ,,Pelaghia Roșu”.

La manifestarea aflată la cea de-a V-a ediție și desfășurată în cadrul proiectului național ,,Tezaur cultural apusean – practici ancestrale în context contemporan” vor participa aproximativ 300 de elevi însoțiți de părinți și de cadre didactice. Proveniți din peste 20 de școli din 15 județe ale țării, elevii participanți se vor întrece în cadrul mai multor secțiuni.

„Mă bucură interesul manifestat de acești copii pentru tot ceea ce înseamnă valori autentice românești pentru că lor le revine misiunea de a menține vii și de a duce mai departe toate aceste tradiții și obiceiuri ce țin de identitatea noastră națională” a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

În cadrul secțiunii de creație literar-istorică copiii vor prezenta, în format video, monografiile localităților de proveniență iar în cadrul secțiunii de creație artistică va avea loc parada și prezentarea costumelor populare tradiționale, parada cailor – concurs cai de frumusețe la care participă doar elevii din Mărișel, organizarea unor expoziții de fotografie cu imagini relevante din zona școlilor prezente și a unor expoziții – ateliere meșteșugărești cu ornamente, obiecte din lut și lemn, sculpturi, picturi pe sticlă sau lemn, țesături, cusături etc.

De asemenea, la secțiunea de creație artă culinară vor fi amplasate standuri cu produse tradiționale agroalimentare naturale și/sau conservate iar elevii și părinții de la școala gazdă vor găti preparate tradiționale în aer liber. La secțiunea creație folclorică, tinerii vor interpreta cântece populare și vor prezenta dansuri tradiționale din zona de proveniență. La finalul competiției, un juriu de specialitate va desemna câștigătorii la toate secțiunile, care vor primi premii și diplome.

Manifestarea va continua de la ora 17:30 cu un spectacol folcloric susținut de interpreți locali și invitați, precum Cosmin Mocean, Grupul „Izvoare”, Eugenia Corpodean Ciceu, Daiana Lavinia Mariș, Sorin Ionel Brăileanu, Violeta Goia Tuinete și Dragoș Câmpean.

Întregul eveniment va fi prezentat de coordonatorul proiectului, profesorul Sorin Ionel Brăileanu, iar festivalul se va încheia cu un foc de tabără.

Festivalul Bunătăților Tradiționale de la Mărișel are ca scop dezvoltarea interesului elevilor din învățământul preuniversitar pentru cunoașterea, păstrarea și transmiterea portului popular, a tradițiilor și obiceiurilor specifice locale și dezvoltarea dragostei pentru valorile românești.

Comments

comments

SHARE
Previous articlePreşedintele Donald Trump la Riyadh : “Eliminaţi extremiştii islamişti”
Next articleAngajat HR în IT versus Masterand caut job în HR
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

9 − 4 =