O aplicație pentru IOT, câștigătoarea hackathonului de la Techsylvania

Trimite și altora

Aproximativ 100 de tineri programatori din România și din Republica Moldova au participat la maratonul de scriere de aplicații informatice organizat în cadrul Techsylvania, cel mai important eveniment tehnologic din Transilvania. Tinerii au lucrat vreme de 24 de ore pentru a crea aplicații pentru dispozitive mobile precum ceasuri inteligente, aparate conectate la Internet sau drone.

Hackatonul care a dechis Techsylvania a fost câștigat de o echipă de programatori din Cluj-Napoca și din Târgu-Mureș, care a creat o aplicație care poate fi utilizată pentru a controla diferite dispozitive dintr-o gospodărie, de la centrala termică la sisteme de iluminat sau sisteme de irigat grădina. Însă paleta aplicațiilor dezvoltate în cadrul maratonului de programare este una impresionantă, spune unul dintre organizatorii Techsylvania, Vlad Ciurcă.

„Este un editor vizual pentru cod, pentru device-uri IOT (Internet of Things). Dacă cineva vrea să îşi facă o automatizare acasă, cineva care nu are absolut deloc cunoştinţe şi experienţă, este o aplicaţie online pe care intră şi trage, cu `drag` and `drop`, şi ia un `block` de tip intrare, unul de tip ieşire, se trage o linie între ele şi se generează automat un script care se pune pe device. Să zicem, noaptea când vrei să mergi la baie, vrei să se aprindă lumina – ai o dată un întrerupător la uşă, care este un senzor de intrare, ai un releu care este ieşirea care controlează priza şi să zicem că mai ai şi un ceas intern. Cele două intrări – întrerupătorul şi ceasul intră într-un `block` şi cuplează releul şi se aprinde lumina. Inovaţia a fost că am scos total codul din ecuaţie”, a explicat Sergiu Roşu, unul dintre membrii echipei câștigătoare.

Techsylvania continuă luni și marți cu conferințe care vor fi susținute de 47 de personalități din domeniul tehnologic, între care conducători ai unor companii inovatoare sau profesori de la MIT sau Universitatea Oxford.

 

Claudiu Pădurean

Comments

comments

SHARE
Previous articleUDMR vrea repolitizarea funcțiilor de prefect și subprefect
Next articleGoogle promite măsuri împotriva conținutului cu caracter terorist
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

3 + eight =