Rectificare bugetară: Bani redistribuiți pentru plata drepturilor salariale

Trimite și altora

Premierul Mihai Tudose a ținut să precizeze totuși că rectificarea bugetară este una pozitivă și deci  nu poate fi vorba despre lipsă de bani pentru lefuri şi pensii. Noua configurație bugetară a fost prezentată vineri de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, care a anunțat cum vor fi redistribuite sumele bugetului de stat și  ce primesc ministerele după rectificare. Pierd bani Ministerul Transporturilor, cel al Dezvoltării, Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Fondurilor Europene, potrivit RFI România.

Ministerul Agriculturii primește cele mai mari sume după rectificarea bugetară și anume 1,7 miliarde de lei, urmat Ministerul de Interne, cu 1,1 miliarde lei.

Ministerul Sănătății va 207 milioane de lei, Ministerul Muncii – 95,5 milioane, Ministerul de Finanțe – 426,6, Ministerul Justiției – 357 milioane de lei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri – 247,9 milioane de lei, Ministerul Public – 203,5 milioane de lei. SRI primește în plus 298 milioane de lei.

O mare parte dintre sumele acestei redistribuiri vor fi folosite pentru plata drepturilor salariale, în condițiile în care au crescut salariile și pensiilor multor categorii de angajați.

„Multe ministere au o execuţie slabă. Ministerul Transporturilor nu are o execuţie bună la investiţii. Este adevărat că erau sume mari pe fonduri europene, dar nu s-a reuşit atragerea lor, aşa încât până la această oră execuţia este slabă. Abia acum a demarat execuţia. A durat foarte mult acreditarea Autorităţilor de Management. Dar a fost premierul la Bruxelles, a vorbit cu preşedintele Jean-Claude Juncker şi s-a reuşit deblocarea. Încep să vină banii. Cred că vom încheia cu venituri din fonduri UE de 5,2 miliarde de euro, conform programului. Este adevărat că investiţiile sunt cu 17% în scădere la opt luni. La rectificare vom lua bani de la ministerele care nu au avut capacitatea să utilizeze aceşti bani şi vom da la cele care au nevoie de bani. Vom lua şi de la Transporturi. Vom păstra deficitul la 2,95% din PIB. În niciun caz nu vom trece de 3%”, a spus ministrul Finanţelor. Cât privește situația de la Ministerul Apărării Mișa spune că sunt bani pentru salarii, dar norma de hrană nu se mai plăteşte în avans.

Ministrul a refuzat, în conferinţă, să precizeze şi cât este minusul total de încasări la buget în primele 8 luni, comparativ cu estimările iniţiale ale bugetului, anunţând doar că în cazul particular al contribuţiilor sociale a fost înregistrat un grad de încasare mai mare faţă de bugetul iniţial (101,7%).

Ministrul Finanţelor a explicat rectificarea pozitivă prin îmbunătăţirea estimărilor de creştere a Produsului Intern Brut pe care este fundamentat bugetul, de la 5,2%, la 5,6%.

La rândul său premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, la finalul vizitei neanunţate de la Ministerul Apărării Naţionale (MApN), după discuţii care au durat trei ore, că atunci când rectificarea bugetară este una pozitivă “nu poate fi vorba despre lipsă de bani pentru lefuri şi pensii”, precizând că informaţia vehiculată că nu ar fi bani „a fost alarmă falsă”.

“Rectificarea pe care domnul ministru de Finanţe Mişa o va prezenta este pozitivă. Când ai o rectificare pozitivă nu poate fi vorba despre lipsă de bani pentru lefuri, pensii. A fost o alarmă falsă. Am mai spus-o, o mai spun încă o dată: am vorbit, sunt bani”, a declarat Mihai Tudose.

 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY