RFI: Oamenii de ştiinţă au descoperit locul perfect pentru instalarea unei colonii pe Lună

Trimite și altora

Cercetătorii japonezi şi americani au identificat locul ideal pentru instalarea unei colonii umane pe Lună. E vorba de un loc care i-ar feri pe potenţialii colonişti de radiaţiile cosmice puternice, potrivit RFI România.

NASA plănuieşte să se întoarcă pe Lună, demers ce ar putea servi ca punct de plecare pentru o viitoare misiune pe Marte.

Deocamdată, ne aflăm mai degrabă într-o zonă a intenţiilor şi cam atât, întrucât planurile agenţiei spaţiale americane nu au fost foarte clar formulate.

În plus, să nu uităm de ambiţiile spaţiale ale altor ţări, precum China şi Rusia, care şi-au propus să ridice colonii umane pe Lună în jurul anului 2030.

Un lucru e cert însă: o viitoare misiune de lungă durată pe acest corp ceresc ar prezenta numeroase provocări cărora nimeni nu pare să le fi găsit încă vreo soluţie.

De pildă, radiaţiile cosmice masive, care i-ar putea ucide pe viitorii colonişti de pe Lună. Cercetătorii de la agenţia spaţială a Japoniei (JAXA) şi de la Universitatea Purdue din SUA au identificat un loc anume pe satelitul natural al Pământului, unde ar putea fi construită o bază locuibilă, ferită de radiaţii.

E vorba de un tunel format în mod natural, acum 3,5 miliarde de ani, în urma scurgerii lavei vulcanice, într-o regiune botezată Marius Hills, potrivit ScienceAlert.

Fisura respectivă e lungă de 500 de kilometri şi largă de 100 de metri, oferind suficient spaţiu pentru astronauţi şi echipamentele lor ştiinţifice, conform The Guardian.

Structura tunelului pare a fi destul de solidă pentru a garanta siguranţa coloniştilor. De asemenea, rocile din această grotă ar putea conţine gheaţă sau rezerve de apă, ce pot fi transformate în combustibil, precizează agenţia spaţială japoneză.

Refugiul selenar i-ar feri pe potenţialii locuitori nu doar de radiaţii, ci şi de temperaturile extreme de pe Lună: plus 107 grade Celsius în timpul zilei şi minus 153 de grade noaptea.

Până acum, China, Rusia, India şi Statele Unite au trimis cu succes vehicule spaţiale pe Lună, însă americanii sunt singurii care au reuşit să şi păşească pe suprafaţa satelitului natural al Pământului.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

two × 2 =